PLA D'AJUST PRESSUPOSTARI DEL 2012
Crònica 21/12/2011

Mas-Colell augmenta els ingressos per retallar dèficit

El Govern ha decidit donar més protagonisme als ingressos en detriment de les retallades en el segon any seguit de reducció del dèficit. La despesa baixarà un 0,7% i els ingressos creixeran un 9%.

àlex Font Manté
3 min
NOVES FONTS  Els impostos i la venda d'actius permetran recaptar 1.600 milions.

BARCELONA.S'acaba la incomoditat d'Andreu Mas-Colell. El conseller d'Economia va anunciar ahir que Catalunya complirà l'objectiu de dèficit per al 2013 i tornarà a l'estabilitat pressupostària que exigeix Brussel·les. "Ha estat incòmode estar fora dels objectius d'estabilitat, però aquesta incomoditat s'ha acabat", va afirmar Mas-Colell durant la presentació dels pressupostos per al 2012. L'any vinent se seguirà eliminant el dèficit a la mateixa velocitat que el 2011, però la gran diferència és que l'esforç no es concentrarà en la reducció de la despesa, sinó en l'augment dels ingressos.

Mentre que al pressupost del 2011 es va fer una reducció del 10% de la despesa, l'any vinent aquesta reducció només serà del 0,7%. En desvelar aquesta dada, Mas-Colell va aconseguir un cop d'efecte. En els últims dies s'havia estat especulant que la rebaixa de la despesa rondaria el 5%. Que finalment la reducció fos del 0,7% va causar sorpresa. De fet, totes les reduccions pressupostàries que apareixen a les partides per conselleries (vegeu el gràfic) s'han fet únicament rebaixant la despesa en salaris.

Aquesta reducció del 0,7% correspon de manera gairebé íntegra a la partida dels funcionaris, que suposarà un estalvi de 625 milions d'euros. Això es farà amb l'anunciada rebaixa salarial i també amb la supressió de llocs de treball. Durant tot l'any vinent, el nombre de treballadors públics es reduirà en 831 persones -dels quals 148 són funcionaris-. Mas-Colell va recordar que si Mariano Rajoy decideix rebaixar els sous dels funcionaris la Generalitat retirarà la seva proposta perquè no se solapin les dues rebaixes.

El conseller ha fet cas als que li demanaven que augmentés els ingressos. La Generalitat ingressarà un 9% més l'any vinent i superarà els 24.300 milions d'euros. En canvi, el 2011 els ingressos havien caigut un 3,4%.

Els 2.028 milions de nous ingressos que s'obtindran el 2012 provindran de diferents partides, una de les quals són els impostos. La recaptació per aquest concepte creixerà en 720 milions d'euros gràcies a la creació de nous tributs (com el copagament, la taxa turística i el recuperat impost de patrimoni) o a l'increment de taxes ja existents (com la pujades en els impostos sobre la benzina o sobre els actes jurídics documentats).

Una altra gran font d'ingressos provindrà de la venda d'actius, amb què la Generalitat vol captar 888 milions d'euros. La meitat d'aquests s'obtindran amb la venda d'edificis -el concurs està a punt d'adjudicar-se- i l'altra meitat venent o cedint la gestió d'empreses públiques en règim de concessió.

Aquestes seran les principals novetats. De les partides ja existents sorprèn l'augment dels ingressos en IVA que creixen en 931 milions fins als 5.550 milions. Albert Carreras, secretari d'Economia, ho va atribuir a una modificació en el càlcul del sistema de finançament. També hi ha partides d'ingressos que cauen. La més destacada és la que correspon a la disposició addicional tercera de l'Estatut, que caurà un 67% fins als 219 milions d'euros.

Els interessos que es paguen pel deute creixeran un 35% l'any vinent fins a fregar els 2.000 milions d'euros. Això ha dificultat encara més el compliment del dèficit i ha obligat a ser imaginatiu en la recerca d'ingressos. Especialment perquè els ingressos propis (els impostos que tradicionalment recapta el Govern) han caigut a una tercera part des dels 6.300 milions del 2007 fins als 2.200 milions el 2012.

Mirant al futur

Mas-Colell va admetre ahir que algunes de les partides d'ingressos -com la venda d'actius d'edificis i empreses de la Generalitat- són extraordinàries i que no es repetiran més anys. El conseller espera que el 2013 l'economia millori i els ingressos es recuperin. Si això no passa, Mas-Colell va recordar que el 2013 l'Estat pagarà el fons de competitivitat que aquest 2011 s'ha negat a abonar (els pressupostos de l'Estat es liquiden al cap de dos anys i, per tant, el 2013 Catalunya cobrarà el fons de competitivitat corresponent al 2011).

Paral·lelament, el conseller no va voler comprometre's a dir si hi haurà més retallades en els pressupostos dels anys vinents: "Tot dependrà dels ingressos [de la Generalitat], i els ingressos dependran de la situació econòmica".

stats