LES FINANCES CATALANES
Crònica 10/06/2011

Mas-Colell troba comprensible que l'Estat digui que no pagarà

Mas-Colell creu que el govern espanyol diu que no pagarà el fons de competitivitat (dotat amb 1.450 milions) per forçar la Generalitat a ser austera, independentment de si acaba pagant o no.

àlex Font Manté
2 min
Més de 300 inversors van seguir la presentació de Mas-Colell, la majoria dels quals ho van fer per videoconferència.

Barcelona.Andreu Mas-Colell troba comprensible que el govern espanyol digui que no pagarà el fons de competitivitat que reclama la Generalitat. "Si jo fos el govern central probablement tampoc diria si faria aquesta transferència", va admetre el conseller d'Economia en una presentació amb inversors internacionals. Segons ell, "el govern espanyol tem que si ens paga ara aquests diners ens els gastem".

Segons la teoria de Mas-Colell, l'Estat podria aguantar tot l'any sense dir si pagarà el fons de competitivitat i cosa que forçaria la Generalitat a ser austera. Seguint el raonament del conseller, si el govern espanyol acaba pagant ho farà a última hora. És per aquest motiu que Mas-Colell fa setmanes que insisteix que exigirà el fons de competitivitat "fins a les 12 de la nit del 31 de desembre". Cobrar aquest fons, dotat amb 1.450 milions d'euros, permetria a la Generalitat reduir el dèficit. En cas contrari, aquest any el dèficit arribarà al 2,6% del PIB. Malgrat que això suposa una reducció respecte al 3,86% registrat el 2010, la xifra duplica el límit permès.

Ahir a la tarda, Andreu Mas-Colell va explicar ahir la situació de les finances catalanes davant de més de 300 inversors, la meitat dels quals eren de fora d'Espanya. L'objectiu era vendre Catalunya davant possibles compradors de deute català. El conseller va parlar a Barcelona davant d'un auditori d'unes 50 persones mentre, per videoconferència, el seguien des dels Estats Units, Suïssa i el Regne Unit, entre altres. El públic estava format per representants d'entitats financeres, asseguradores i fons d'inversió.

Després d'explicar els pressupostos de la Generalitat per al 2011 i les previsions de dèficit, els inversors es van interessar per la possibilitat que l'Estat acabi pagant el fons de competitivitat. El conseller va respondre que "dependrà de molts factors" i va deixar entreveure que el govern espanyol possiblement deu estar seguint l'estratègia explicada prèviament. Poc abans, Albert Carreras, secretari d'Economia i Finances i número dos de la conselleria, havia explicat que "estem confiats que rebrem una bona part dels diners que ens disputem amb el govern espanyol".

De fet, el fons de competitivitat no és l'única partida que la Generalitat reclama per complir l'objectiu de dèficit de l'1,3% per aquest any. Segons els pressupostos presentats recentment, encara en tramitació, el Govern només complirà l'objectiu de dèficit si rep tres partides de l'Estat: el fons de competitivitat (1.450 milions), la disposició addicional tercera de l'Estatut calculada amb un mètode diferent (1.200 milions d'euros que es destinarien a infraestructures) i la transferència d'alguns edificis públics (200 milions d'euros). En total, 2.558 milions dels quals el fons de competitivitat és una mica més de la meitat.

Trobada en anglès

La reunió d'ahir es va fer en una sala de l'edifici del Banc Sabadell, a la Diagonal de Barcelona. La conversa va ser en anglès, idioma que van utilitzar Mas-Colell, Carreras i també el president Artur Mas que, amb un depurat accent nord-americà, va donar la benvinguda als inversors amb un vídeo gravat.

Tant Mas com Mas-Colell van insistir en una idea que el conseller d'Economia ha repetit des de la seva arribada a la conselleria: la credibilitat. "Mai ens comprometrem a res que no puguem complir -va dir Mas- perquè volem guanyar-nos la vostra confiança".

Mas-Colell, a més, va deixar clar que rebaixar el deute i el dèficit, que s'han disparat des de l'inici de la crisi, és la seva principal missió actualment. "No hi ha cap altra prioritat", va afirmar.

stats