Crònica 21/09/2011

Mas-Colell deixarà les noves retallades per a l'any vinent

El dèficit del 2010 és superior al que es preveia, però Mas-Colell vol complir amb els objectius sense noves retallades, almenys aquest any. El 2012, però, sí que caldrà treure de nou les tisores.

R. Tugas / A. Carbonell
2 min
Nova emissió de bons per retenir els inversors Durant la compareixença d'ahir, Andreu Mas-Colell va confirmar que aquesta tardor emetrà una nova tongada de bons. El Govern donarà l'opció a qui ja en va comprar l'any passat de renovar la inversió en un, dos o tres anys més.

Barcelona.La previsió inicial de dèficit del tripartit per al 2010 era del 2,4% del producte interior brut (PIB). Uns mesos després, el llavors conseller d'Economia, Antoni Castells, elevava aquesta xifra a un grau entre el 3,1% i el 3,3%. Segons el nou Govern, la diferència entre ingressos i despeses saltava fins al 3,6% i, després, al 3,86%. Ahir, l'auditoria encarregada a Deloitte desvelava que -en línia amb les últimes dades oficials de la intervenció general de l'Estat- el dèficit català del 2010 pujava fins al 4,22%, és a dir, 8.352 milions d'euros. Aquest últim ball de xifres -de quatre dècimes- genera un forat de 745 milions d'euros imprevist en els comptes de la Generalitat, que s'ha d'eixugar enguany, quan les arques estan buides.

Cal fer més retallades? El conseller Andreu Mas-Colell va ser ambigu ahir en la seva resposta, però de moment va explicar que manté sense canvis les seves estimacions per al 2011 i, per ara, això vol dir que no caldrà passar de nou la tisora. "Anem pel bon camí", va assegurar.

Però la situació no serà la mateixa l'any vinent. Aleshores, el Govern preveu complir amb l'objectiu de dèficit de l'1,3%. Per fer-ho, Mas-Colell creu que n'hi haurà prou mantenint el sostre de despesa fixat per al 2011, amb partides reduïdes des del juliol amb els nous pressupostos. El problema vindrà amb les despeses financeres -pel pagament d'interessos-, que han augmentat últimament i que elevaran la factura que ha de pagar la Generalitat en uns 750 milions. Com es compensaran aquests diners? Aquí pot tornar a entrar en escena la tisora, tot i que hi ha partides amb poc marge per ser escurçades. Mas-Colell va alertar que l'auditoria identificava "despeses excessives" en salut o obres públiques, tot i que en una entrevista al programa 8 al dia , especificava que les infraestructures suposaven una despesa difícil de reduir. Tanmateix, en l'apartat de recomanacions, l'estudi suggeria racionalitzar la despesa sanitària.

L'ensurt de la L9

El conseller d'Economia va destacar que el nou forat que ha tret a la llum l'auditoria no respon a dèficit amagat, sinó a partides afegides que no havien estat comptabilitzades anys anteriors per l'Estat. Entre aquestes inversions hi ha algunes estacions de l'ara aturada línia 9 del metro, que suposen 400 milions d'euros dels 745 als quals ha de fer front la Generalitat com a conseqüència de la nova desviació. Tampoc van ser anotades partides relacionades amb les aportacions de la Generalitat a l'Institut Català de Finances.

De fet, el conseller va evitar carregar contra la gestió del tripartit i va preferir mirar endavant. Va treure ferro als 1.767 milions de despesa del 2010 que hauran d'afrontar aquest any, ja que, segons va afirmar, és un ajust comptable comú. "Sempre hi ha despeses desplaçades d'un any al següent. Això sí, fan més difícil la tasca", va reconèixer.

De moment, per tant, no incrementarà impostos ni retallarà despesa. Mas-Colell preveu que la venda d'edificis eixugui part del dèficit, així com una nova emissió de bons aquesta tardor.

stats