FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 15/10/2011

Mas-Colell diu que és el deute estatal, el que ha de preocupar

Ara
2 min
El conseller Andreu Mas-Colell ahir a Londres.

BARCELONA.El conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, va dir ahir que el deute de l'Estat és "cinc vegades" més preocupant que el de les comunitats autònomes. El deute de les autonomies, va recordar el conseller, és "només un 15%" del deute públic espanyol.

Mas-Colell va ser ahir a Londres defensant les finances catalanes davant dels inversors i de mitjans de comunicació com l'influent Financial Times. Segons el conseller, al Regne Unit "en general s'entén que el deute autonòmic és una part petita" del problema. Mas-Colell, que hi va anar acompanyat del seu equip, va afirmar que el govern català és "un llibre obert" per als inversors. Tot i així, va considerar necessari viatjar a la City per "intercanviar punts de vista" i "respondre preguntes".

El conseller va afirmar que s'estan fent esforços "molt intensos" per reduir el deute de Catalunya, que representa un 5% del deute total de l'Estat, però va insistir que "no cal oblidar que aquest deute és una part molt petita". "Una mala política a Espanya ens pot fer més mal a nosaltres del que una mala política nostra pugui fer a Espanya", va protestar Mas-Colell.

Esforços de credibilitat

Des que va arribar a la conselleria d'Economia i Coneixement, fa gairebé un any, Andreu Mas-Colell ha posat molt èmfasi a guanyar-se la credibilitat dels inversors internacionals, que actualment miren amb suspicàcia el deute públic de tots els països perifèrics europeus, com Espanya i Itàlia, i encara més l'anomenat "deute subsobirà" (és a dir, el que correspon a les regions).

Aquestes suspicàcies han fet que en els últims mesos Catalunya no hagi pogut accedir als mercats per finançar-se, com era habitual. És per aquest motiu que la Generalitat es va veure obligada, el novembre del 2010, a vendre bons a particulars, una operació que va repetir a la primavera i que ara tornarà a executar.

L'esperança de la Generalitat és que els mercats algun dia es tranquil·litzin per poder tornar a finançar-se venent deute entre els inversors internacionals, però diversos membres del departament d'Economia ja han dit que les vendes de bons a particulars no desapareixeran a curt termini.

stats