SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 19/11/2011

Mas-Colell vol llibertat per actuar

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, exigeix al pròxim govern espanyol via lliure per actuar contra la crisi. Avisa que després del 20-N caldrà deixar de culpabilitzar Catalunya com fins ara.

Elena Freixa
2 min
Mas-Colell vol llibertat per actuar

BARCELONAEl responsable d'Economia del Govern va llançar ahir un avís al guanyador que surti de les urnes demà perquè no entorpeixi l'estratègia de Catalunya per superar la crisi. Va avisar que el futur executiu haurà de deixar "les mans lliures" a la Generalitat per seguir amb les mesures ja engegades per remuntar l'economia.

En paral·lel, Mas-Colell va instar el pròxim govern espanyol a actuar amb rapidesa i enviar un missatge tranquil·litzador als mercats en un termini de, com a molt, 48 hores després dels comicis. En la seva intervenció en les Jornades d'Economia de CatalunyaCaixa a Sant Fruitós de Bages, el conseller va insistir que cal que Europa capti un moviment "clar i contundent" per allunyar Espanya de la zona de rescat financer en què l'ha abocat els últims dies la crisi del deute sobirà. El conseller d'Economia també va demanar que Catalunya deixi de ser culpabilitzada a Madrid per la situació actual i que el nou executiu actuï des d'un esperit "col·laborador" amb les comunitats autònomes.

L'acció sobre el mercat de treball ha de ser una de les prioritats en el pla de xoc econòmic del futur govern, segons va defensar ahir en les jornades el premi Nobel d'economia del 2010, Cristopher Pissarides. L'economista va alinear-se amb les tesis de la patronal i va demanar, entre altres reformes, instaurar el contracte únic per acabar amb la dualitat al mercat de treball, segons informa l'ACN.

Fugir d'amiguismes

El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, va advertir el pròxim govern espanyol que el temps li juga en contra per redreçar la situació econòmica. El responsable de la patronal catalana va avisar que "tindrà com a molt 30 o 45 dies de gràcia" per desvelar i desplegar l'estratègia econòmica. L'advertència s'uneix a la que fa uns dies va llançar la patronal espanyola CEOE que assegurava que cal un missatge "contundent i ràpid" per calmar els mercats i engegar mesures dràstiques i fins i tot "doloroses".

El vicepresident de la CEOE i president de la patronal madrilenya (CEIM), Arturo Fernández, va anar més enllà i va assegurar que l'esperada victòria de Mariano Rajoy el 20-N tindrà un impacte immediat de "restabliment de la confiança" a Europa. Tot i que els detalls del seu programa són una incògnita, els empresaris n'esperen tres eixos principals: reforma laboral, reforma del sistema financer i mesures d'austeritat estrictes a les arques públiques de l'Estat.

stats