CIMERA EMPRESARIAL
Crònica 25/02/2012

Mas demana a Europa més flexibilitat per complir amb el dèficit

El president Artur Mas reclama flexibilitat a Europa per complir amb l'objectiu de dèficit espanyol (4,4% enguany). Destaca les reformes "serioses" que ja es fan i que està en perill "l'estat del benestar".

Toni Garganté
2 min
Artur Mas ahir a l'aula de l'Iese en què es va reunir amb els empresaris.

BARCELONAEl president de la Generalitat, Artur Mas, es va afegir ahir a les peticions per relaxar els objectius de dèficit espanyols. Les previsions europees d'un decreixement de l'1% del PIB per a aquest any "compliquen encara més" aconseguir un dèficit del 4,4%, l'actual llistó fixat. Mas va assegurar que "Brussel·les ha d'entendre que ha de donar més flexibilitat i temps per complir amb els terminis de dèficit, perquè es fan reformes serioses a Espanya".

La Comissió Europea (CE) va decidir dijous mantenir, de moment, l'objectiu referit de dèficit per a l'estat espanyol tot i preveure una caiguda de l'economia de l'1% aquest any. L'argumentació de Mas va arrancar de l'anterior legislatura, ja que es va referir a "l'herència molt dura" que ha deixat el govern del PSOE. "[Reduir el dèficit] en un any significa que es pot carregar l'estat del benestar a Espanya i a Catalunya", va sentenciar.

Les declaracions de Mas es van produir després d'una reunió de tres hores amb una quarantena de representants de multinacionals i empreses catalanes internacionalitzades. Aquesta trobada anual, que es fa des de fa 10 anys a l'escola de negocis Iese pretenia captar l'ànim inversor de la indústria i les demandes que fan a l'administració. En aquest sentit, el president català va remarcar que ell i el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, havien anat a la reunió amb l'ànim d'aprendre a partir de les opinions dels directius de les multinacionals "per trobar de quina manera podem fer Catalunya més atractiva per a la inversió estrangera".

Preguntat per quins dèficits troben els empresaris, el mateix Mas va destacar que el nivell de formació professional era una de les qüestions importants. El president va destacar: "Estem canviant cap a un model de formació dual, que es faci a l'aula i a l'empresa". Amb tot, directius presents a la reunió van explicar a aquest diari que precisament van trobar a faltar la presència de representants del departament d'Ensenyament. Les mateixes fonts van afegir que a la reunió n'hi va haver que van demanar més aportacions públiques per potenciar la recerca empresarial, en comptes d'incentius "que queden en res si les companyies tenen pèrdues".

Eurovegas

Artur Mas va identificar el projecte Eurovegas amb el turisme de qualitat, per "fugir del de borratxera". Va destacar que el menys important són els casinos que s'hi poden instal·lar, perquè la inversió servirà per situar "Barcelona i Catalunya per sobre de París i Londres en l'àmbit turístic".

Mas va repetir que Madrid va "clarament" per davant per aconseguir aquest projecte, que és compatible amb la tradició industrial.

stats