Crònica 17/02/2012

Mas, a 'Le Monde': "Catalunya podria ser un estat de la UE"

El president de la Generalitat, Artur Mas, considera que Catalunya "podria ser perfectament" un estat de la UE. Sobretot si Madrid rebutja un concert econòmic que redueixi entorn del 4% el dèficit fiscal.

Marc Colomer
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, durant la sessió de control dimecres al Parlament.

BARCELONA.L'endemà de segellar l'acord de pressupostos amb el PP, el president Mas va recuperar ahir el seu discurs de to més sobiranista. Dirigit, això sí, a l'estranger. Ho va fer a França, concretament en una entrevista al diari Le Monde . Però amb una clara voluntat de fer forat en l'agenda mediàtica catalana quan el debat se situava ahir en la contradicció entre triar el PP de soci prioritari i la transició nacional per superar el marc constitucional espanyol a què va comprometre's.

L'entrevista va passar desapercebuda fins que la va divulgar Presidència a mitja tarda. El comunicat en destacava que la Generalitat ha reduït la despesa en un 8% el 2011. Le Monde , però, subratllava un titular molt més suggerent: "Catalunya podria ser perfectament un estat dins de la UE". I, si ho fos, afirma que Catalunya disposaria d'entre 10.000 o 15.000 milions més a l'any.

Després d'advertir fa uns dies, en una altra entrevista -en aquest cas al Financial Times -, d'un "divorci" amb Espanya si Madrid rebutja el pacte fiscal, i després, encara en una altra al Frankfurter Allgemeine , d'apostar per un procés d'"emancipació" nacional que facilités la confederació amb Espanya, Mas va insistir ahir en la idea del referèndum (sense concretar sobre què) si fracassa el pacte fiscal basat en el concert que redueixi a la meitat el dèficit fiscal.

Dèficit fiscal a la meitat

"Amb el pacte fiscal, és a dir, amb un dèficit fiscal reduït a la meitat, resoldríem els nostres problemes de finances públiques". Revelava així per primer cop quin topall vol posar a la solidaritat. El dèficit fiscal català és (en funció de qui i com fa el càlcul) d'entre el 8% i el 10% del PIB català, uns 16.000 milions anuals que marxen a Madrid i no tornen. Per tant, l'objectiu és limitar-lo entorn del 4,5% del PIB (uns 8.000 milions), en la línia del model federal dels lands alemanys, que sovint Mas i CiU han erigit en referent. El cert, però, és que els lands alemanys més rics volen revisar a la baixa aquest topall perquè minva la seva capacitat de creixement.

Després de reunir-se amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, Mas havia indicat que portaria la reivindicació a Madrid a finals del 2012, un cop esgotades les vies d'ampliació del consens a Catalunya. En l'entrevista a Le Monde , però, obre la porta a allargar-ho fins a principis del 2013. El pacte fiscal és, per Mas, una "solució per a Catalunya i per a Espanya". "L'autonomia ha funcionat bé fins ara, però l'etapa s'acaba. Cal marcar un nou camí" per assolir un nou estatus polític, sentencia Mas, partidari "a títol personal" que Catalunya sigui un estat, encara que "políticament és força més complicat" per la complexitat social del país. També perquè "moltes empreses catalanes tenen el mercat natural a Espanya", cosa que fa que s'hi barregin "molts interessos creuats".

Després de 500 anys de pertinença a Espanya, -"i des de fa 300 anys per la força", afegeix- opina que ha arribat el moment d'una "transició nacional" basada en el dret a decidir. Un futur que, apunta, pot passar perquè Catalunya "estigui a prop d'Espanya". "I, fins i tot, dins". Una de freda i una de calenta.

stats