Crònica 27/11/2011

Mas: "No hi ha alternatives si volem seguir al club de la UE"

Ara
2 min

SITGES.El president de la Generalitat, Artur Mas, considera que Catalunya no té "cap alternativa" a les retallades perquè "forma part d'un club que es diu Unió Europea en què no manem". En l'acte de cloenda de la Jornada Tècnica de Treball sobre el Pla de Salut de Catalunya, a Sitges, Mas va dir que les retallades no són el resultat de cap ideologia ni cap doctrina, sinó fruit d'unes normes "que hem de complir si volem continuar formant part d'aquest club ", en el qual "el compliment de les directrius de la UE obliga a acceptar tot un conjunt de normes que Catalunya no pot fixar".

"Si el nostre comportament és el correcte podem influir una mica, però no manem", va afegir. El president va fer una crida als ciutadans perquè acceptin que "mai res tornarà a ser com era" i va recordar que el país està en un moment "d'especial creativitat".

Mas va insistir que la Generalitat està obligada a passar d'un dèficit de 8.400 milions d'euros a un de 2.600 milions en tan sols dos anys. Una exigència que, segons el president, obliga a fer ajustos "de primera magnitud". El president de l'executiu català va reiterar que "no hi ha cap altra alternativa millor perquè la inacció és el pitjor dels escenaris" i confia que el país se'n sortirà gràcies al seu talent i a la seva capacitat d'esforç i treball.

En benefici de l'eficiència

En relació als ajustos que es duran a terme el 2012, va indicar que els més severs, que afecten els serveis que es presten a la gent, ja s'han adoptat aquest any, encara que això no significa que no se segueixi lluitant "pels beneficis de l'eficiència". L'any vinent cal seguir aplicant ajustos, va anunciar, però no per la via dels serveis que es presten, sinó per d'altres i, en aquest punt, va citar "el conjunt dels servidors públics", per als quals va avançar "un ajust no gaire important, però que estarà en les seves condicions laborals".

El president de la Generalitat, que no va voler fer declaracions als mitjans de comunicació, no es va referir en cap moment al pla d'ajust previst a la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). "Tot es podria fer d'una altra manera si disposéssim de tots els recursos", va dir en un moment de la seva intervenció. Mas va afegir: "Tothom té dret a expressar la seva posició o discrepància, però el camí és aquest".

stats