EL DIA DE CIU
Crònica 04/04/2011

Mas retreu al PSC haver creuat totes les "línies vermelles"

A mesura que s'acosten les eleccions va pujant el to de les acusacions creuades entre partits. Mas ha esperat els 100 dies del nou Govern per repassar l'actitud del PSC, a qui va acusar de ser poc lleial.

Pere Martí
2 min
Artur Mas intervenint ahir al Parc de la Ciutadella en el dia de CiU amb una pancarta independentista de la JNC de fons.

Barcelona.L'esplanada que hi ha al davant de la font del Parc de la Ciutadella era plena ahir de militants de CiU que celebraven el dia de la federació. Artur Mas va aprofitar l'acte de partit per contestar totes les crítiques que durant aquests 100 dies de Govern ha anat rebent dels socialistes acusant-los d'haver creuat "les línies vermelles" que un partit que ha governat set anys no pot traspassar.

El líder de CiU va reconèixer que el país passa per una situació delicada i va lamentar que durant aquests mesos el PSC hagi preferit donar suport al govern del PSOE i "fer la punyeta" al govern de Catalunya. Fins i tot va admetre, en to personal: "Ho trobo a faltar molt", referint-se al suport del PSC. Aquesta actitud demostraria, segons el líder de CiU, que el fet d'estar durant set anys al govern no els ha servit per aprendre res i va posar com a exemple les crítiques de José Montilla, que enlloc de "fer pinya" en moments difícils com els actuals amb el govern de la Generalitat es dedica a criticar-lo "cada dia".

Malgrat aquestes crítiques, no va donar per trencades les relacions ni va descartar cap acord de futur. De fet, referint-se a la política espanyola, va advertir als socialistes que han de tractar bé el govern català perquè un cop Zapatero ha anunciat que plega, en el que queda de legislatura, "ens necessiten més ells a nosaltres que nosaltres a ells", i va obrir la porta a col·laborar amb el PSOE per ajudar a fer que l'economia espanyola no s'enfonsi. Però hi va posar un límit: "Per salvar l'economia espanyola no enfonsarem el benestar de Catalunya".

Com els alemanys

Abans de Mas va intervenir Josep A. Duran i Lleida, que també es va referir a la situació política espanyola remarcant que "els catalans estem tips de pagar impostos" perquè en altres llocs de l'Estat es visqui del subsidi o es facin "operacions públiques de canvi de sexe", mentre aquí hem de fer cues a la sanitat pública. El secretari general de CiU va tornar a comparar la situació dels catalans amb la dels alemanys respecte a Europa, que també estan tips de pagar perquè hi ha països europeus que no compleixen. En aquest punt va deixar molt clar que la Generalitat no pensa apujar els impostos per arribar a la xifra de dèficit públic que li exigeix el govern espanyol, un dèficit que va atribuir a la gestió del PSOE i del tripartit.

En la mateixa línia que el president de la Generalitat, va centrar gairebé tota la intervenció a carregar contra els socialistes, a qui va convidar a "no quedar-se a Catalunya defensant el PSOE, sinó a anar a Madrid a defensar Catalunya" per impedir que el dèficit generat per l'Estat l'acabem pagant els catalans. Pel que fa a CiU, va explicar que des del Govern "no es retallarà res que sigui substancial per a la nostra gent", i les retallades que s'hauran de fer les va atribuir al tripartit, que no ha deixat "ni un euro al calaix".

El dia de CiU va donar protagonisme també als seus alcaldables i hi van intervenir els caps de llista de Barcelona, Xavier Trias; Lleida, Joan Ramon Zaballos; Girona, Carles Puigdemont, i Tarragona, Victòria Forns.

stats