POLÈMICA POLÍTICA
Crònica 24/04/2012

Mas anima el Sant Jordi insinuant noves eleccions

Pere Martí
3 min
MANTENIR LES TRADICIONS Els únics actes que es van fer a Palau ahir van ser la missa i la benedicció de les roses. Un any més, no hi va haver recepció.

BARCELONACada diada de SantJordi té la seva polèmica política. No tan tradicional ni tan profitosa com el llibre o la rosa, però n'és un complement inevitable. Per segon any consecutiu, el president de la Generalitat va mantenir la línia d'austeritat i va optar per no oferir la tradicional recepció al Palau i, per tant, la polèmica va ser més fragmentada tant des del punt de vista de l'espai i com del temps.

Encara no som ni a l'equador de la legislatura i ja es torna a parlar d'eleccions. La difícil situació financera de la Generalitat, la negativa del govern de Mariano Rajoy a pagar el que preveu l'Estatut i els núvols negres que planen sobre la negociació del pacte fiscal, que acabarà topant amb la majoria absoluta del PP al Congrés, fan que la legislatura estigui entrant en un carreró sense sortida. Davant aquest escenari, Mas pot tenir la temptació de convocar eleccions per intentar treure majoria absoluta i tenir més musculatura política per fer front a aquests reptes, amb un Parlament clarament decantat cap al sobiranisme a la recambra.

La simple especulació d'aquest escenari, feta en diverses entrevistes que va concedir ahir el president, va disparar totes les alarmes a l'oposició, que els va agafar amb el pas canviat i, en alguns casos, amb líders electorals a mig coure, com és el cas del PSC amb Pere Navarro i d'ERC amb Oriol Junqueras. El líder de l'oposició es va afanyar a recordar que en moments d'incertesa com el que vivim, "el que cal és governar i i respondre a les necessitats de la gent". Navarro, que espera convertir-se algun dia en l'Hollande català, es va mostrar convençut que unes eleccions "no és ara mateix el que més importa als catalans". De moment, el PSC no té ni candidat, perquè encara s'han de celebrar unes primàries. Junqueras sí que serà candidat, però no va creure's gaire l'avançament electoral i va instar Mas a trencar els pactes amb el PP i a preparar els mecanismes necessaris perquè els ciutadans de Catalunya "puguin pagar els seus impostos a institucions catalanes", en referència a una Hisenda pròpia.

Llei d'estabilitat pressupostària

El líder republicà va retreure a Mas que parli d'avançament electoral si l'Estat intervé les finances de la Generalitat quan qui ho fa possible és la llei d'estabilitat pressupostària, votada per CiU al Congrés. El mateix argument el va fer servir Joan Herrera, tot i que amb un to més dur contra el president de la Generalitat, a qui va titllar de "cínic" per haver votat amb el PP aquesta llei. "No pot ser que hi posis el marc i després t'escandalitzis perquè t'intervenen", va recordar el líder ecosocialista, que ja està en precampanya.

La que sempre està a punt és Alícia Sánchez-Camacho, que ahir va anunciar que divendres es tornarà a reunir amb Mariano Rajoy per parlar de les "necessitats" dels catalans, entre les quals no hi ha, precisament, el pacte fiscal ni tots els incompliments del govern del PP amb l'Estatut. Probablement, intentarà que la reunió sigui abans que la que hi farà ben aviat el president de la Generalitat, que en teoria serà secreta, sense comunicar-la prèviament a la premsa. Mas vol sondejar personalment quines possibilitats d'acord hi ha amb Mariano Rajoy, i de les conclusions que en tregui en dependrà el recorregut de la legislatura.

Duran refreda expectatives

De moment, la convocatòria electoral no sembla imminent. El mateix secretari general de CiU, Josep A. Duran i Lleida, es va encarregar de refredar aquesta possibilitat. Poques hores després que Mas hi hagués obert la porta, el líder d'Unió no dubtava a assegurar que, tot i que el país està passant per moments "difícils", no hi haurà intervenció de les finances de la Generalitat i, per tant, "no cal pensar en eleccions anticipades". Tot i així, va recordar que convocar-les és una potestat exclusiva del president de la Generalitat.

El que sí que sembla irreversible és el distanciament entre CiU i el PP després de la presentació per part dels nacionalistes d'una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, que incompleixen els pagaments previstos per l'Estatut. Sánchez-Camacho va tornar a insistir ahir que els nacionalistes "reconsiderin" la seva posició, però Mas no va expressar cap símptoma de canvi, sinó més aviat el contrari, va ratificar el malestar amb el PP i va reiterar la intenció d'aconseguir la sobirania fiscal.

En cas d'una negativa de l'executiu de Rajoy a la proposta del pacte fiscal, el Govern ja prepara el seu pla B que passa per crear una Hisenda pròpia, tal com va explicar Francesc Homs en una entrevista a l'ARA aquest diumenge. La iniciativa està en fase d'estudi, però des de Presidència i altres departaments ja s'hi està treballant.

stats