PLE DE LES RETALLADES
Crònica 13/04/2012

Mas accelera el pacte fiscal

Artur Mas va decidir ahir trepitjar l'accelerador del pacte fiscal de bracet amb ERC i va obviar el paper del PP com a soci preferent. L'oposició en bloc vol que es debatin al Parlament els nous ajustos.

Sara González
3 min
UN GOVERN INDIGNAT AMB L'OPOSICIÓ
 El govern d'Artur Mas va titllar d'"inaudit" ahir que la conclusió d'un debat sobre ajustos sigui, precisament, un altre debat sobre les retallades al Parlament, presidit per Núria de Gispert (a la fotografia, amb Mas). Per CiU, es tracta d'una motivació partidista de l'oposició, que replica que es tracta d'un exercici de transparència .

BARCELONAPer a CiU una cosa és el dia a dia i una altra el llarg termini. Per això, mentre ahir votava al Congrés a favor de les mesures econòmiques de Mariano Rajoy a canvi de més marge financer en les arques de la Generalitat, al Parlament acordava amb ERC posar fil a l'agulla al pacte fiscal abans de l'estiu i donar "suport legal i polític" a un "procés de ratificació ciutadana" del nou model de finançament. Això sí, de ben poc va servir al Govern la geometria variable enfront de les noves retallades que haurà de fer per la caiguda d'ingressos derivada dels comptes de l'Estat i de les previsions macroeconòmiques. Durant el ple extraordinari de les retallades, l'oposició en bloc, inclòs el PP, va exigir-li que els nous ajustos passin pel veredicte del Parlament.

Per contrarestar aquesta escletxa amb el PP de Catalunya, Artur Mas va pilotar ahir un cop de timó cap a ERC, que reclama amb insistència al Govern que canviï de soci i s'esmerça a ocupar el lloc preferent que fins ara han ostentat els populars. Amb els republicans van aprovar convocar abans de l'estiu un ple monogràfic sobre el pacte fiscal en el qual es fixi l'estructura del nou model de finançament. Tant ERC com el PSC i ICV-EUiA estan d'acord amb el Govern a debatre al Parlament les conclusions de la comissió del pacte fiscal abans de les vacances estivals.

En ple flirteig amb CiU, els republicans van intentar arrencar també un suport explícit de Mas a la convocatòria d'una consulta popular. Però el Govern intenta no trepitjar ulls de poll i vol mantenir el màxim marge de maniobra, i aposta per esgotar primer les vies de diàleg amb Mariano Rajoy. Per aquest motiu, la intenció inicial d'ERC va quedar reduïda a un "suport legal i polític" a un "procés de ratificació ciutadana" del pacte fiscal. ERC, però, es dóna per satisfeta. Considera blindat el model que va sortir de la comissió del concert i interpreta que, per primer cop, CiU s'ha mullat a favor de la consulta, encara que sigui sense especificar quan.

Enrabiada del PP

"L'executiu d'Artur Mas s'està quedant cada cop més sol", va advertir ahir el portaveu parlamentari del PP, Enric Millo. I és que fins i tot els populars, que fins ara han estat els socis prioritaris del Govern, van assegurar ahir que ja no són vàlids els pressupostos que fa tan sols dos mesos van negociar amb CiU. I no només els consideren obsolets, sinó que es van mostrar partidaris de reobrir el procés legislatiu pressupostari i, per tant, de fer passar el Govern en minoria pel desgast que suposa negociar de nou uns comptes.

La resolució conjunta que ahir va aprovar l'oposició amb la finalitat d'evitar que una retallada d'entre 1.000 i 3.000 milions passi només per les mans del Govern i sense debat no anava tan lluny. De fet, ERC es va mostrar obertament en contra d'aquest desig dels populars. L'acord final reclama al Govern que adeqüi els comptes al nou escenari fent les modificacions a través d'un acord de Govern que posteriorment hauria de ser debatut pel ple del Parlament abans de l'estiu. La fórmula pactada implica que els grups parlamentaris puguin presentar propostes de resolució i sotmetre-les a votació, però aquestes propostes no són legalment d'obligat compliment. Per tant, el Govern no es veurà forçat a buscar un soci com hauria passat si, tal com volia el PP, es tramités el reajust del pressupost com a projecte de llei.

El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, va titllar "d'inaudit" i "partidista" que la conclusió del ple sobre els ajustos sigui la convocatòria d'un nou ple sobre el mateix assumpte d'aquí dos mesos, tot i que es va abstenir en la votació de la resolució. I és que la pinya de l'oposició va caure com una galleda d'aigua freda a CiU, així com l'actitud hostil del PP, que després d'un any i mig de mà estesa per retallar ahir li va donar l'esquena davant uns nous ajustos que, en part, vindran forçats per la Moncloa.

El partit de Sánchez-Camacho, que ha endurit el seu discurs des del congrés de CDC, que va apostar explícitament per l'estat propi, fins i tot va gosar advertir a Mas, al mateix temps que reivindicava el compliment del pacte del Neri, que cada vegada la seva solitud és més gran i que pot trobar-se amb serioses dificultats a l'hora de trobar suport davant l'inevitable reajust pressupostari dels pròxims mesos.

stats