NEGOCIACIÓ AL PARLAMENT
Crònica 04/07/2011

Mas afluixa per pactar la llei òmnibus

El Govern mostra la seva faceta més conciliadora en la tramitació de la llei òmnibus per llimar diferències amb el PSC i ERC. Demà decidirà el text definitiu i hi incorporarà propostes de l'oposició.

Roger Tugas
2 min
Un acord d'investidura sense continuïtat Mas va arribar a un acord amb el PSC perquè el principal partit de l'oposició li facilités la investidura amb la seva abstenció. Des de llavors, la majoria de pactes -en l'àmbit econòmic- els ha tancat amb el PP, una foto de la qual vol fugir, en especial després del rebuig social que ha generat l'avantprojecte de llei òmnibus.

Barcelona.Després d'aconseguir superar la investidura gràcies a un acord amb el PSC perquè aquest s'abstingués, Artur Mas ha anat ancorant els seus acords cap a la dreta, convertint el PP en el soci principal en lleis tan importants com els pressupostos. Per trencar aquesta imatge i ressuscitar l'estratègia de geometria variable, el Govern aprofita la tramitació de l'encara avantprojecte de llei òmnibus, de 631 articles, per estendre la mà a PSC i ERC i acceptar algunes exigències. L'objectiu final és aconseguir impulsar la norma sense dependre en exclusiva del PP i demà l'executiu decidirà fins a quin punt vol fer concessions.

Després que el portaveu del Govern, Francesc Homs, anunciés després del Consell Executiu de la setmana passada que trossejarien la llei en tres normes -tal com havien reivindicat PSC, PP i ERC- i que n'exclourien les reformes de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i la del Consell Audiovisual de Catalunya -un altre escull important-, per demà preparen nous anuncis conciliadors. El punt clau que encara ha de definir el Govern és si, tal com li reclama el PSC i ERC, divideix encara més la norma i n'exclou una quarta fracció, en aquest cas només d'urbanisme i habitatge.

En un primer moment, Homs no va negar aquesta possibilitat i fonts de l'executiu certifiquen que aquesta és l'opció que guanya més pes, però prefereixen esgotar les converses abans de prendre una decisió. Abans del Consell Executiu de demà hauran parlat de nou amb PSC i ERC per acostar posicions, després d'una primera reacció molt crítica amb l'avantprojecte.

El president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, confia que el Govern s'avingui a partir la llei òmnibus en quatre, tot i que un altre dirigent socialista accepta que d'això no en faran un cavall de batalla perquè ja valoren les concessions fetes fins ara. De fet, en la seva nova fase de desgel amb el Govern, Nadal ha donat instruccions per facilitar una "negociació a fons de la llei" i la "disponibilitat perquè es tramiti ràpid", tal com desitja Mas. Encara no han parlat de l'articulat, però el dirigent del PSC apunta que l'acord no serà senzill perquè en tots els apartats "hi ha coses a priori difícilment assumibles".

Un 70% d'acord amb ERC

Qui sí que ha entrat ja a discutir elements del contingut amb el Govern és ERC, que li va entregar un llistat amb 20 reivindicacions de l'avantprojecte inicial que troba innegociables. Aquestes "línies vermelles" inclouen les modificacions en la legislació de grans superfícies, zones turístiques, accés a la sanitat pública, informes preceptius de l'Agència Catalana de l'Aigua per obrir negocis, el CoNCA o els habitatges de protecció oficial. El president del grup parlamentari d'ERC, Joan Puigcercós, assegura que comparteixen "entre els 60% i el 70% de la llei", en especial pel que fa a la simplificació i agilització administrativa, tot i que alguns apartats són de "pura desregularització".

Els republicans aposten pel que anomenen el model anglosaxó , que comporta reduir traves als emprenedors, però en ocasions augmentar sancions a qui no compleix.

Mas va donar instruccions de prioritzar el PSC com a soci en les negociacions i davant el gran nombre d'al·legacions rebudes -un total de 2.344- va pressionar encara més per buscar un consens ampli. De moment, PSC i ERC afronten la negociació amb voluntat d'entesa, sense que això en despengi el PP. ICV-EUiA, ara com ara, és l'únic partit que queda fora del joc de pactes.

stats