L'ENS DEMOSCÒPIC DEPENIA D'ECONOMIA
Crònica 07/01/2011

Mas assumeix el CEO per decret

Mas vol tornar a dirigir els estudis d'opinió del Govern, com ja va fer quan era conseller en cap. De moment ha adscrit per decret el CEO a Presidència, però haurà de canviar la llei per estabilitzar el canvi.

Roger Tugas
2 min
El director del CEO, Gabriel Colomé. Al primer decret d'ordenació del Govern l'ens no apareixia referenciat, ho ha fet al de Presidència.

BarcelonaEl cap del Govern, Artur Mas, vol controlar àrees estratègiques de l'executiu i, de fet, feia temps que Presidència no concentrava tantes competències com en la legislatura que arrenca. El Diari Oficial de la Generalitat ha publicat aquesta setmana el decret que modifica l'estructura del departament i, a banda del que es va anunciar la setmana passada, crida l'atenció l'assumpció del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO). El canvi arriba malgrat que la llei de creació de l'ens demoscòpic del Govern estableix en l'article 1.3 que "s'adscriu al departament d'Economia i Finances", ara d'Economia i Coneixement i dirigit per Andreu Mas-Colell.

El decret estableix la nova adscripció a Presidència amb una disposició transitòria i "mentre no s'adoptin les mesures legals adients". Aquesta fórmula respon al fet que una norma d'aquest rang no pot contradir-ne una altra de superior, com la llei de creació del CEO (de l'any 2007 i a la qual CiU va donar suport per "preservar-ne la independència política i partidista", en paraules del diputat Jordi Turull). El canvi d'adscripció del centre que dirigeix Gabriel Colomé arriba abans de la modificació legal pertinent. CiU haurà de buscar suports al Parlament -on no té majoria absoluta- per canviar la llei.

El CEO es va idear arran de la polèmica que va protagonitzar el 2003 l'actual president, llavors conseller en cap. El detonant de l'escàndol va ser l'aparició d'enquestes manipulades encarregades pel Govern i amb preguntes ocultes sobre qüestions d'interès partidari de CiU. La controvèrsia es va saldar amb una breu comissió d'investigació i la dimissió del director general de comunicació, que llavors era David Madí, subordinat de Mas.

Per evitar aquestes situacions, el tripartit va impulsar en arribar al Govern el CEO com a organisme autònom encarregat d'elaborar enquestes electorals i estudis d'opinió i el va adscriure a Economia per garantir-ne "un perfil més independent i acadèmic".

Iniciativa demanarà explicacions

CiU tindrà feina abans de plantejar la modificació de la llei, ja que haurà de respondre a les crítiques de l'oposició pel canvi per decret. El diputat d'ICV-EUiA Jaume Bosch va denunciar a l'ARA que Mas "vulnera la llei" i que el seu grup "demanarà explicacions al Parlament". El dirigent ecosocialista assegura que la mesura ha estat "un error greu" i suposa "un mal començament" per al nou Govern, ja que "es reprodueix allò que es va intentar solucionar creant el CEO", en relació amb la polèmica del 2003. Més moderada es va mostrar ERC, que considera que "el més important és que l'organisme no perdi la professionalitat i la independència que fins ara ha tingut".

Una de les primeres mesures que haurà de prendre Mas respecte al CEO, que concretament passa a dependre del director general de Comunicació, Jordi Cuminal, és si manté l'actual director. Tanmateix, cal recordar que la mateixa llei de creació de l'organisme marca que el conseller d'Economia és qui proposa qui ocuparà el càrrec.

Independentment de qui iniciï els tràmits, Colomé té un futur difícil al CEO atès el seu perfil proper al PSC i les crítiques rebudes per part de la fundació de CDC, CatDem, que va denunciar la "falta de rigor" de l'ens sota la seva direcció.

Qui sí que ha estat ratificada és la republicana Roser Clavell, fins ara viceconsellera d'Afers Exteriors de Carod-Rovira. Mas l'ha nomenada secretària d'Exteriors, una àrea que, tal com va avançar aquest diari, dependrà directament del secretari del Govern Germà Gordó.

stats