L'ARRENCADA DEL GOVERN
Crònica 03/07/2011

Mas compleix fins on permet l'austeritat

Roger Tugas
3 min
Mas compleix fins on permet l'austeritat

El grau de compliment d'un programa seria sempre més alt si els recursos fossin infinits. Aquesta evidència l'ha constatat Artur Mas en el seu primer mig any de mandat, caracteritzat per una severa retallada pressupostària que li ha impedit fer realitat algunes promeses importants.

Tot i que encara és d'hora per fer-ne una sentència -l'ARA Control ja fa aquesta tasca-, sí que és un bon moment per repescar una roda de premsa de Mas del 15 de novembre, en plena campanya, en què va presentar les seves prioritats dels primers mesos de govern si era escollit president. Mig any més tard, bona part del que va avançar s'ha acomplert llevat del que ha frenat per una austeritat més alta que la prevista.

Economia

Acords amb agents i liquiditat per a empreses

Les principals prioritats de Mas en campanya eren clares: "economia, economia i economia". I aquest va ser el primer dels cinc eixos en què va concretar els objectius inicials. Ha pogut dur a terme sobretot els apartats que comportaven una despesa limitada o nul·la. Així, l'executiu va organitzar el 25 de març una cimera per buscar fórmules per reduir l'atur -que va ser criticada per l'oposició i els sindicats per "mal preparada" i "limitada"- i ha suprimit majoritàriament l'impost de successions, tal com va prometre.

Fins i tot el Govern ha fet un esforç per millorar la liquiditat de les empreses, lligant-la, com havia avançat, a la seva innovació i internacionalització. A l'abril va aprovar línies de crèdit a través de l'Institut Català de Finances per valor de 2.200 milions d'euros i un mes més tard va destinar 166 milions més a línies d'incentius, ajuts i préstecs.

La formació professional ha estat una altra prioritat per al Govern, que ha aprovat un decret d'ordenació de la FP, la reforma del Consell Català de la FP i la creació de sis nous centres de formació per a adults. Tanmateix, es resisteixen les mesures de millora del sistema que comprometen més recursos, com l'increment d'hores dels cursos de formació ocupacional i la reobertura de cases d'ofici i escoles taller.

On no ha pogut complir, però, és en l'impuls d'infraestructures. No s'han desencallat projectes d'obres viàries i ferroviàries i, de fet, el departament de Territori és el que pateix la retallada més severa, el 24%.

Educació

La lluita contra el fracàs escolar espera una cimera

En l'àmbit de l'ensenyament, Mas no ha pogut complir gaire cap de les dues accions prioritàries. Per una banda, la promesa cimera per elaborar un pla contra el fracàs escolar no ha tingut lloc. El Govern, enfrontat a bona part de la comunitat educativa, ha tirat pel dret i el 8 de febrer va aprovar un acord marc contra el fracàs escolar.

Pel que fa al segon objectiu, garantir el dret a triar escola, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, no ha explicat com l'aplicarà i de moment només ha inclòs un nou criteri de desempat en la inscripció pel qual el nen que hagi tingut els pares o germans al centre rebi cinc punts més.

Administració

Menys personal i més simplificació normativa

El tercer bloc de prioritats és el que presenta un grau més alt de compliment. Com va prometre, Mas ha reduït notablement el nombre de càrrecs polítics i ha presentat plans d'aprimament d'empreses públiques. Igualment, a finals de març va encarregar una auditoria externa de l'administració que no hauria de trigar a fer públics els resultats i també ha elaborat un pla d'ajustament dels comptes de la Generalitat. Finalment, amb la llei òmnibus i el pla de racionalització administrativa aprovat el 29 de març, el Govern ha derogat 358 disposicions i té previst eliminar-ne moltes més.

Persones

Ni codi ètic, ni 80 km/h, però sí retallades

L'executiu no va tenir gaires problemes per eliminar els límits de 80 km/h i el codi ètic de la policia, mesures sense gaire despesa, però Mas va prometre també en aquest bloc no retallar l'estat del benestar. La de les polítiques socials és la partida menys disminuïda del projecte de pressupostos, però la retallada és evident i cada dia se'n coneixen més conseqüències.

País

El pacte fiscal es cou encara lluny de Madrid

En l'últim bloc, on Mas recollia les mesures d'autogovern, l'avenç és per ara retòric. La comissió d'estudi del concert econòmic ja treballa i preveu finalitzar la feina a l'octubre però la vicepresidenta Joana Ortega no ha insistit gaire en la renegociació de traspassos, a l'espera de canvi de govern a Madrid. El Govern sí ha actuat contra cinc normes de l'executiu espanyol que vulnerarien competències autonòmiques, però cap és cabdal.

stats