FUNCIÓ PÚBLICA
Crònica 15/01/2012

Mas demana sacrificis i renúncies als funcionaris

Per molt que protestin, el president de la Generalitat demana "sacrifici" i "esforç" a funcionaris i Mossos. Les divisions provoquen que els agents es facin enrere en l'ús del castellà per protestar.

O.m. / S.g.
3 min
Mas demana sacrificis i renúncies als funcionaris

BARCELONA"Consciència de l'esforç, del sacrifici i de la renúncia". Aquesta és la demanda que va fer ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, als integrants del sector públic que en els últims dies han apujat el to de les seves protestes contra les retallades que està duent a terme el Govern. Mas va reiterar, com ja ha fet en nombroses ocasions al llarg del seu mandat, que les mesures que s'estan duent a terme són "delicades i doloroses", però que totes -sense excepció, va emfatitzar- estan encaminades a arribar a "temps millors".

La seva rebuda a Lloret de Mar, on el president de la Generalitat va atansar-se per inaugurar la nova Casa de la Cultura, va estar protagonitzada per la protesta que van dur-hi a terme 400 persones integrades per representants sindicals dels Mossos d'Esquadra -agents que no estaven en horari laboral- i representants de la plataforma Units pel CAP, que protesten pel tancament dels centres d'atenció primària de la comarca de la Selva en horari nocturn.

Del grup de manifestants en van sortir càntics de "Viva España " acompanyats de l'exhibició de banderes espanyoles, deu minuts abans que Mas fes acte de presència, segons van confirmar a l'ARA persones que van presenciar la mobilització. Aquesta protesta entronca amb la que van dur a terme alguns membres del cos al llarg de divendres, quan van decidir adreçar-se a la ciutadania en castellà. La mesura de força va ser rebutjada divendres enèrgicament per part de Josep Maria Álvarez, secretari general de la UGT, que va considerar-la una "rebequeria" que no s'hauria d'haver produït mai. També l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol va carregar durament contra els Mossos per l'ús del castellà en la seva protesta. Pujol va acusar el cos de "fer mal al país i a la Generalitat".

Discrepàncies per la llengua

Més enllà del rebuig d'Álvarez, el que és cert és que, dins el cos dels Mossos d'Esquadra, la iniciativa de fer servir el castellà no va generar, ni de bon tros, unanimitat. Així ho van explicar a l'ARA, en l'anonimat, diferents membres de la policia catalana. "Si el que volien era ressò social, ja ho han aconseguit, però no crec que serveixi de res a part de quedar malament nosaltres", deia un agent. Fins i tot Valentín Anadón, promotor de la mesura, reconeixia l'error. "Ara és el moment que el cos de policia estigui unit, i s'ha vist que fer servir el castellà no aconsegueix aquest objectiu", argumenta un Anadón que ahir va voler deixar clar que el SAP-UGT està alineat amb "la defensa del català".

En tot cas, fonts del cos dels Mossos d'Esquadra aclarien ahir que la iniciativa de parlar en castellà no va sortir de tots els sindicats dels Mossos, ni tampoc de tots els sindicalistes. També denunciaven que alguns dels seus promotors són pròxims a Ciutadans, partit que fa de la defensa del castellà la seva principal bandera política, i que l'utilitza sovint al Parlament.

El pla normalitzat de treball dels Mossos d'Esquadra estableix que les comunicacions internes del cos s'han de fer en català, llengua que també s'ha d'emprar en primera instància a l'hora d'adreçar-se al ciutadà. En cas que la persona en qüestió no entengui aquesta llengua, l'agent sí que ha de canviar al castellà. Tot i això, fonts dels Mossos asseguren que hi ha molts agents castellanoparlants que se salten la norma interna i empren usualment el castellà per comunicar-se amb els companys i els ciutadans.

Normalitat a les presons

Després de la protesta dels funcionaris de presons de divendres, ahir es va recuperar la normalitat i es van dur a terme els canvis de torn. El portaveu del sindicat CSIF, Cristian Pérez, va afirmar ahir a l'agència Efe que l'objectiu de la suspensió de les protestes és forçar una reunió dilluns que ve amb el departament de Justícia per reobrir la negociació del conveni. El departament va titllar els fets de "coaccions desproporcionades i irresponsables".

stats