RECENTRALITZACIÓ LA RÈPLICA DEL PRESIDENT
Crònica 16/01/2011

Mas es desentén de la crisi de l'estat autonòmic

El president exigeix a Espanya que no culpi Catalunya de la poca viabilitat econòmica del sistema autonòmic i avisa que plantarà cara davant un intent d'homogeneïtzació a costa de l'autogovern.

Sara González
2 min

Barcelona.El cafè per a tots és ara el de la discòrdia, l'estimulant beguda ja aigualida de la qual Catalunya es vol desmarcar. Amb les sirenes de vaixell de fons, al World Trade Center de Barcelona, el president Artur Mas i la "transició catalana" que ha anunciat van clavar l'àncora per plantar cara a l'onada homogeneïtzadora que el PP i el PSOE amenacen d'impulsar per "racionalitzar" l'estat autonòmic. "Si volen harmonitzar, que s'ho facin entre ells, però Catalunya en queda al marge", va etzibar Mas durant la seva intervenció en el primer consell nacional de CDC després del 28-N, que va donar el control del partit a Oriol Pujol com a secretari general adjunt.

És viable un estat amb 17 autonomies? Mas no ho sap ni li importa, perquè "allò que sí que és viable és Catalunya i la nació catalana". Per tant, si s'han de reorganitzar les autonomies perquè després de trenta anys l'estat central ha arribat ara a la conclusió que el "cafè per a tots és inviable" econòmicament, el president català ja avisa que facin el que creguin, però que a Catalunya no li toquin ni un pèl. En tot cas, Mas ja detecta que vénen mal dades i per això va advertir que el govern central prendrà com a excusa la crisi per assenyalar Catalunya "amb el dit acusador", perquè és més fàcil, davant les dificultats, culpabilitzar-la d'haver obert la capsa de Pandora que acceptar la seva diferència nacional.

"Amb els vents que bufen de ponent, necessitarem una Catalunya amb gran fortalesa", va assegurar un Mas que no va dubtar a posar en el mateix sac les pretensions de José María Aznar (PP) i de José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE).

Així doncs, per primera vegada des que és president, Mas cava trinxeres davant les pretensions de Madrid i prevé el govern d'Espanya en afirmar que qualsevol intent "de recuperar poder i competències" a costa de Catalunya -un escenari hostil per plantejar el pacte fiscal que CiU abandera- toparà, no només amb les institucions i el govern de la Generalitat, sinó amb el poble català. "Col·laborarem per defensar interessos generals, però no per anar en contra de la raó de ser de Catalunya", va concloure.

Moviment de peces

El consell nacional va servir per reestructurar el partit després dels nomenaments al Govern. El president del grup parlamentari de CiU, Oriol Pujol, és ara secretari general adjunt de CDC, càrrec que fins ara ostentava el conseller d'Interior, Felip Puig. Pujol està ara en una posició privilegiada per ser secretari general en el proper congrés i per mirar més enllà en clau successòria.

Mas ja va anunciar que no repetiria al conclave de la tardor perquè ja suma vuit anys al càrrec. Ahir també van ser rellevats el tresorer, Daniel Osàcar, implicat en el presumpte finançament il·legal de CDC a través del Palau de la Música, i el gerent i ara secretari del Govern, Germà Gordó. Els substitueixen Andreu Viloca i Carles del Pozo.

El president va subratllar que la situació financera de la Generalitat "és clarament pitjor que els pitjors pronòstics" que CiU preveia. Per això, Gordó va anunciar ahir a Catalunya Informació que la reunió del Govern de dimarts aprovarà una reducció del 40% dels càrrecs eventuals o de confiança.

stats