EL DRET A DECIDIR
Crònica 03/12/2011

Mas es dóna un any per al pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encarregat a la Fundació CatDem, un document per a la transició nacional. El primer capítol, el del pacte fiscal, no estarà acabat fins d'aquí un any.

Sara González
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va inaugurar ahir el nou Eix Diagonal, que uneix Vilanova i la Geltrú i Manresa.

BARCELONAEl Govern no vol concretar els plans B per si fracassa la reivindicació del pacte fiscal, però paral·lelament es prepara per al cop de porta que el PP ja ha expressat sense haver segut encara a negociar. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha encarregat, com a líder de CDC, a la fundació del partit, la Fundació CatDem, un document que, d'aquí dos anys, ompli de continguts "tècnics i filosòfics" la transició nacional que va anunciar en la seva investidura. La primera fase d'aquest document serà traçar línies vermelles irrenunciables de la negociació del pacte fiscal amb Mariano Rajoy, que el president vol tenir a punt d'aquí un any. Un temps que fonts pròximes a Mas no admeten que sigui excessiu "per a un tema que ha esperat 30 anys".

"Es tracta d'un llibre blanc com el que va encarregar el Partit Nacional Escocès, que marca el full de ruta de la transició nacional", ha explicat a l'ARA el director de la Fundació CatDem, Agustí Colomines. El dirigent de la Fundació afirma que, tenint en compte que un dels objectius finals és "la sobirania fiscal", el pacte fiscal és un "instrument intermedi". La primera fase del document, que en principi no estaria disponible fins a finals del 2012 i que marcaria el ritme de la negociació amb el PP, té per objectiu traçar les bases teòriques del pacte fiscal i se sumarà a la petició que s'aprovi al Parlament, en què es busca sumar el PSC i el PP al consens amb ERC i ICV.

Fruit d'una comissió d'experts

El document, que ja l'ha començat a elaborar una comissió d'experts, de la qual formen part representants de la universitat, l'empresa, els sindicats i les entitats socials, ha d'estar totalment acabat el 2013 i, a més del pacte fiscal, proposarà un camí gradual per al dret a decidir sense límits.

Tot i això, Mas s'enfronta a una difícil dicotomia. Precisament ahir el PP, fins ara soci preferent de CiU, va advertir Mas per boca de la seva líder, Alícia Sánchez-Camacho, que "qualsevol pacte de transició cap a la independència" o plantejament de "referèndum il·legal" és incompatible amb el seu suport al Parlament per aprovar els pressupostos.

Si bé el president va reconèixer en l'entrevista de TV3 que Espanya "no té diners" per concedir a Catalunya el pacte fiscal, ICV va denunciar ahir que Mas "aparca" aquest objectiu i pretén dilatar la negociació per poder forjar un pacte amb el PP. "Em va semblar que deia que no té un pla B i que a la vegada sembla que aquest pacte fiscal no arribarà", va assegurar la diputada socialista Rocío Martínez-Sampere a Catalunya Ràdio, que va etzibar que el Govern abocarà Catalunya a la "frustració col·lectiva".

stats