LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 16/04/2011

Mas demana a les empreses que agafin el relleu per crear ocupació

El sector empresarial ha de rellevar l'administració en la creació de riquesa i ocupació. El president de la Generalitat, Artur Mas, vol que les exportacions fora d'Espanya augmentin fins al 70%.

Toni Garganté
2 min
Presència i expectació Els màxims responsables de  les principals empreses i de les patronals van omplir l'auditori de l'escola d'alta direcció d'Esade.

Barcelona.Suport unànime de l'empresariat català a les propostes del president de la Generalitat, Artur Mas. La conferència que va pronunciar ahir a Esade va intentar presentar la situació econòmica catalana en quatre eixos.

Simplificació administrativa, formació i reducció del fracàs escolar, coresponsabilitat per aconseguir un pacte fiscal i una diversificació de les exportacions. Mas va emfatitzar aquest últim aspecte amb l'argument que actualment el 55% de les exportacions catalanes tenen com a destí la resta de l'estat. Aquest percentatge hauria de baixar al 30% i, per contra, haurien d'augmentar fins al 70% les vendes a l'exterior destinades a Europa i a la resta del món, en un termini de vuit anys.

Artur Mas va demanar que ara és el moment que el teixit productiu agafi el relleu del creixement econòmic a l'administració, que està fortament encotillada pel dèficit públic. El president català va destacar que les administracions han protagonitzat el motor econòmic en els primers anys de la crisi, i que ara estan "financerament esgotades". Això vol dir que ha arribat el moment del canvi de protagonistes.

Mas va demanar als 180 empresaris, representants de les patronals, entitats financeres i de la societat civil presents a la reunió que donessin suport al pacte fiscal que vol impulsar CiU a Madrid. A la sortida de la conferència, que va començar a les 8.30 hores del matí i va durar una hora i mitja, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, va recollir la idea i va dir: "Tot el país es conscient que en tres anys s'ha de fer un pla fiscal amb tots els agents socials". Finalment, Oliu es va mostrar comprensiu pel que fa a les retallades del sector públic que la Generalitat vol practicar, i va assegurar: "És un tema inajornable".

Deures del Govern

A part d'Oliu, van sortir a explicar el contingut de la reunió el president d'Abertis i del Cercle d'Economia, Salvador Alemany, i el vicepresident de relacions institucionals de Seat, Ramón Paredes. Aquest últim va reconèixer: "El president ens ha posat deures". També va remarcar que en la desena d'intervencions que van fer els empresaris després del parlament de Mas es va demanar que l'administració contribuís a incrementar la transparència i l'agilitat del sector públic.

La trobada d'avui a Esade vol compensar la que es va fer el 2007 en temps del tripartit a la seu de l'Iese, l'altra escola d'alta direcció de la zona, per demanar la conversió de l'aeroport del Prat en un nus de vols internacionals. De fet, Mas hi va anar ahir acompanyat dels consellers d'Economia, Andreu Mas-Colell, i del d'Empresa, Xavier Mena. Aquest últim impartia classes a Esade fa quatre mesos.

stats