L'AGENDA NACIONAL
Crònica 11/10/2011

Mas imposa el pacte fiscal per al 20-N

Duran no vol pactar només amb ERC les conclusions de la comissió del concert, la seva proposta estrella per al 20-N. Per això busca, sense l'aval de CDC ni de Mas, endarrerir-la més enllà de les eleccions.

Oriol March
3 min
Mà estesa per no quedar sols amb erc Josep A. Duran i Lleida -a la fotografia amb el secretari general d'Unió i conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí,  i amb el secretari d'organització del partit, Benet Maimí- va presidir el comitè de govern d'Unió ahir al matí.  En la roda de premsa posterior va obrir la porta a allargar la data límit de la comissió del concert econòmic.

Barcelona.Hi ha una pregunta que sobrevola CiU: és estratègicament bo que les conclusions de la comissió d'estudi sobre el concert econòmic al Parlament només obtinguin el vistiplau d'ERC? Hi ha veus dins la federació, especialment dins d'Unió -que és qui porta el pes de la campanya electoral-, que dubten que sigui una bona opció per a la proposta estrella per al 20-N. És per això que el candidat dels nacionalistes a les eleccions espanyoles, Josep A. Duran i Lleida, va assegurar ahir que CiU es planteja allargar els treballs de la comissió sobre el nou model de finançament, que té el mandat d'acabar les seves deliberacions el dia 31 d'octubre.

"Estem en període de reflexió sobre aquest assumpte", va apuntar de manera breu Duran. Més endavant fonts d'Unió van admetre que, més que endarrerir la data límit, caldria sumar més suports que els d'ERC. "Hem de sortir del que és tàctic per anar cap al que és estratègic, i hem de reflexionar sobre si a llarg termini ens reforça sortir de la comissió amb un acord que no sigui majoritari", consideraven les mateixes fonts. En aquest sentit, es vol fer un intent per intentar aconseguir el suport del PSC. Els socialistes es van alinear amb el PP i ICV-EUiA en la reunió de la comissió de divendres passat per demanar que les conclusions es retardin, de manera que el seu suport sembla, a hores d'ara, complicat de sumar.

Però la possibilitat de saltar-se el 31 d'octubre com a data límit promoguda ara per Duran no és ni tan sols contemplada per CDC. Així ho va expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, que en una trobada amb el primer ministre del Quebec va assegurar que es vol mantenir el full de ruta pactat. Això sí: esforçant-se perquè tothom se senti "còmode". El manteniment de la data també el va confirmar a l'ARA el portaveu parlamentari de CiU i president de la comissió del concert al Parlament, Jordi Turull. "Tenim intenció d'escoltar què pensen els altres, però volem mantenir el calendari", indica Turull, que també va considerar que les paraules de Duran anaven encaminades a "respectar" les propostes que puguin fer la resta de formacions.

Proposta de consens

En tot cas, arribar al 20-N amb una proposta tancada des del Parlament i pactada només amb ERC per elevar-la directament al proper govern espanyol no és l'escenari somiat per Duran de cara a la campanya. Els nacionalistes sempre han considerat el pacte fiscal com una proposta "de consens" -hi ha enquestes que situen el suport al nou model de finançament en un 75%- i un pacte a dos no reflectiria, a parer de CiU, la unitat que es pressuposa al pacte fiscal. Tot plegat, a Duran, no el convenç en absolut.

Tanmateix, els màxims responsables de la federació al Parlament -de CDC- tenen clar que la proposta de nou model de finançament, tal com està plantejada en els programes de nacionalistes i republicans, tan sols es pot tirar endavant amb el suport d'aquests dos partits. ICV-EUiA està molesta perquè se la va excloure del pacte CiU-ERC al debat de política general -i que detallava més la proposta de pacte fiscal-, mentre que el PP ja va indicar en el seu moment que aquesta entesa "rebentava" la comissió. El seu candidat, Jorge Fernández, adverteix per activa i per passiva en cadascuna de les seves intervencions que el pacte fiscal no és una prioritat perquè ara "només repartiria misèria". Fonts populars justifiquen la seva voluntat de retardar les conclusions de la comissió assegurant que el calendari és "inviable".

El PSC, mentrestant, va presentar dissabte el seu "pacte fiscal federal", que, segons la seva candidata, Carme Chacón, hauria d'anar "evolucionant cap al model foral". Fonts parlamentàries socialistes insistien que el pacte CiU-ERC al debat de política general "predetermina" les converses sobre el pacte fiscal.

Avui a les 12.30 al Parlament els partits debatran els seus punts de vista. La reunió de portaveus de la comissió del concert, proposada per Joan Puigcercós (ERC), servirà, si se segueix el guió previst, per mantenir el 31 d'octubre com a data límit per expedir les conclusions sobre el pacte fiscal. N'hi haurà prou, en principi, amb els vots de CiU i ERC. Dependrà de les negociacions que s'hi acabin sumant les altres formacions, que ahir van trobar en Duran un aliat inesperat. A hores d'ara, mantenen posicions distants.

stats