NEGOCIACIONS AL PARLAMENT
Crònica 22/12/2011

Mas llima les diferències amb el PP

El president de la Generalitat, Artur Mas, va calmar ahir els ànims d'un PP crispat pel no de CiU a la investidura de Mariano Rajoy. Els populars volen seguir sent el soci econòmic preferent del Govern.

Oriol March
3 min
UNA REUNIÓ SATISFACTÒRIA
 Alícia Sánchez-Camacho, presidenta del PP català, es va reunir ahir amb el president de la Generalitat, Artur Mas, 
 Durant una hora i mitja. El no de CiU a la investidura de Mariano Rajoy havia crispat els populars i la trobada va servir  Per calmar els ànims. Més tard, el PP va facilitar el tràmit parlamentari de les lleis òmnibus.

BARCELONAEl no de CiU en la investidura de Mariano Rajoy va crispar els ànims del PP català. Tant, que el president de la Generalitat, Artur Mas, es va citar durant una hora i mitja amb la líder dels populars catalans, Alícia Sánchez-Camacho, per llimar-hi les diferències. Segons fonts coneixedores de la trobada, la reunió va servir perquè Mas i Sánchez-Camacho es prometessin col·laboració al Parlament i aparquessin el vot negatiu dels nacionalistes al nou president espanyol. Bona mostra d'això és que, al cap de poca estona, el PP va permetre a CiU tirar endavant dos dels tres paquets òmnibus -el tercer s'aprova avui- de reformes legislatives.

La tensió de la sessió de control va obligar Mas a calmar els ànims de la presidenta dels populars. "Van cometre un gran error en la investidura, perquè van votar no a un govern que vol treure Catalunya de la crisi", li va etzibar Sánchez-Camacho. Mas, captant el descontentament de la líder popular, va optar per rebaixar la temperatura. "Tindrem una col·laboració lleial amb Rajoy i li donem un marge de confiança", va prometre el president, sempre seguint la premissa de posar Catalunya com a prioritat.

La sessió de control als consellers, tret de sortida de la jornada parlamentària, ja havia començat crispada. La vicepresidenta, Joana Ortega, i la diputada María Llanos de Luna (PP) es van enganxar per l'impagament del govern espanyol dels 759 milions d'euros corresponents a la disposició addicional tercera de l'Estatut. "Vostès, ara al govern espanyol, tenen molt fàcil que Catalunya deixi de passar per tensions de tresoreria i pugui pagar a temps la paga extra als funcionaris: paguin el que deuen", li va etzibar Ortega. Tensió gairebé inèdita entre CiU i PP, que en aquesta legislatura han esdevingut socis preferents en matèria econòmica. Els diputats populars van protestar enèrgicament davant el repte de la vicepresidenta.

Una trobada cordial

Més tard, però, les aigües es van calmar amb la reunió entre Mas i Sánchez-Camacho. La cita, segons fonts coneixedores de la trobada, va ser "cordial". Mas li va exposar els motius de la negativa de la federació a la investidura del president espanyol. "No ens va agradar el seu discurs", va justificar el president, que va voler desvincular aquest vot de la dinàmica parlamentària catalana. En aquest sentit, es va mostrar predisposat a continuar treballant amb el PP i amb els altres grups.

Això inclou, per descomptat, la negociació pels pressupostos del 2012. El portaveu parlamentari del PP, Enric Millo -que seguia des de fora la reunió entre Mas i Sánchez-Camacho-, acompanyat de Jordi Cornet (PP), Oriol Pujol i Ramon Espadaler (CiU), va amenaçar dimarts amb una esmena a la totalitat, però la voluntat dels populars és mantenir la centralitat a la cambra catalana.

Els preocupa, això sí, que ERC hagi fet gestos d'apropament al Govern, i segurament per això van ajudar CiU a tirar endavant els tres paquets òmnibus que ahir van rebre la llum verda del Parlament. Segons expliquen fonts coneixedores de la reunió Mas-Sánchez-Camacho, el president li va fer notar l'esforç negociador que ha comportat la reforma legislativa i la va instar a no "fer miques la feina feta" a causa del vot contrari de CiU a Rajoy.

Admissió d'errors

Abans de la reunió, a la sessió de control, Mas va reconèixer que en el seu primer any hi ha hagut "errors" a causa de la "rapidesa amb què s'han hagut de prendre algunes decisions". Com és habitual, va donar joc a PSC, PP i ERC, tot i que amb els republicans va estar poc càlid. Joan Puigcercós li va demanar que el no a Rajoy obrís un nou cicle polític a Catalunya, però el president li va contestar que calia deixar temps al nou president espanyol.

Amb els socialistes va mantenir la mà estesa i va demanar al seu nou primer secretari, Pere Navarro -ahir a la tribuna de convidats del Parlament-, que doni suport a les "decisions complicades del Govern". Per Navarro, la retirada del tiquet moderador a la sanitat és imprescindible per al seu suport als pressupostos. Una mesura que, casualment, tampoc convenç el PP.

stats