Crònica 25/05/2011

Mas manté els ajustos "reconfortat" pel 22-M

El portaveu del Govern, Francesc Homs, va interpretar ahir que els ciutadans "han donat un ampli suport" als primers passos de l'executiu i va insistir que l'ajust es manté però no superarà el 10%.

R. Tugas / S. González
2 min
Artur Mas, president de la Generalitat, va assistir ahir al consell executiu de cada dimarts.

Barcelona.Ni les manifestacions dels sindicats, ni la unànime crítica de l'oposició contra les retallades, ni les acampades antisistema. Res no va aconseguir frenar que l'onada convergent del 28-N es reproduís diumenge. És per això que, en paraules del seu portaveu, Francesc Homs, el Govern se sent "reconfortat" i "àmpliament recolzat" i es reafirma en la seva intenció de reduir un 10% el pressupost per al 2011, un objectiu per al qual torna a demanar suport a l'oposició. L'oposició, però, nega que l'electorat hagi beneït la política de retallades i, malgrat que demanaven el vot per frenar-les, ara es neguen a admetre haver plantejat el 22-M com un plebiscit.

Més enllà del que pensi l'oposició, el cert és que CiU veu legitimada la seva estratègia governamental a les urnes. Així ho van expressar el president de la Generalitat, Artur Mas, i el secretari general de CiU, Josep A. Duran, la nit electoral. Davant el temor que existeix en els partits de l'oposició que el resultat del 22-M serveixi per fer encara més ajustos pressupostaris, Homs va voler deixar clar que l'executiu no farà "ni un pas més ni un pas menys" en la seva política de retallades.

El portaveu del Govern va insistir que la tisorada serà del 10% i que la determinació és "exactament la mateixa". No es va poder estar, però, de carregar contra els partits que van participar en les manifestacions contra el Govern -PSC, ICV-EUiA i ERC- durant la campanya electoral. "Els que van intentar barrejar pomes amb peres, política nacional amb interessos municipals, han rebut un suport democràtic paupèrrim", va assegurar.

Tanmateix, Homs sap que CiU governa en minoria i que per aprovar lleis tan importants com els pressupostos -l'avantprojecte dels quals sortirà de la reunió del Govern de dimarts que ve- necessita més suports. El secretari general de Presidència va demanar a l'oposició que actuï amb responsabilitat i va desvincular-ho de les negociacions per constituir els governs locals.

"Miopia" sobre els resultats

"No tindria sentit que miressin cap a una altra banda, no ho entendria ningú", va assegurar Homs sobre els comptes de la Generalitat, que s'aprovaran al juliol al Parlament. L'oposició, però, no es va prendre bé que el Govern consideri el resultat del 22-M com un aval a la seva política i no va donar cap pista sobre la seva posició respecte als pressupostos. Joaquim Nadal (PSC) es va mostrar "sorprès i estupefacte" per les declaracions del portaveu, mentre que Enric Millo (PP) hi va veure certa "miopia".

Jordi Miralles (ICV-EUiA), més combatiu, va augurar que la seva formació faria "més passos al Parlament i al carrer per defensar l'estat del benestar". CiU, doncs, haurà de seguir aplicant la geometria variable per aprovar al Parlament totes les lleis que tinguin una importància cabdal per al país.

stats