LES FINANCES PÚBLIQUES
Crònica 03/12/2011

Mas negocia una taxa turística per ingressar fins a 45 milions

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha admès ara que estudia implantar una ecotaxa turística d'un euro per pernoctació, que aportarà 45 milions. A partir del dilluns 12 negociarà amb el sector.

Toni Garganté
2 min
Els turistes omplen diàriament els carrers del centre de Barcelona, com és el cas d'aquests dos, que passegen per les rambles.

BARCELONALes necessitats d'augmentar ingressos que té la Generalitat són elevades i el Govern es planteja ara totes les possibilitats per mantenir l'estat del benestar. Així ho va donar a entendre el president de la Generalitat, Artur Mas, a l'entrevista mantinguda a TV3 dijous a la nit. La voluntat de l'administració catalana passa per implantar una ecotaxa turística d'un euro per pernoctació, va assegurar Mas. Aquest impost turístic aportarà 45 milions d'euros i servirà també per financiar campanyes de promoció.

Fonts del sector consultades van destacar ahir que la Generalitat ja s'ha posat en contacte amb els protagonistes: agències de viatges, patronals i segment hoteler. L'objectiu se centra a accelerar a partir del dilluns 12 de desembre, una vegada passat el llarg pont de la setmana que ve, les converses que ja s'havien mantingut discretament.

De fet, les paraules d'Artur Mas van en línia amb l'opinió de l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que ha canviat de parer sobre aquest tema, que sempre havia criticat de manera oberta. Trias es mostra ara receptiu a aplicar una taxa a la capital sempre que la idea s'estengui a tot Catalunya.

Pagar al Parc Güell

En aquest sentit, la responsable del districte de Gràcia, Maite Fandos, va remarcar la setmana passada que el govern municipal també tracta de limitar l'accés a la zona monumental del Parc Güell amb el cobrament d'una entrada als turistes. També en aquest cas es tracta d'un tema recurrent, que ja va estudiar l'antic equip de la llavors tinent d'alcalde de Medi Ambient Imma Mayol.

Els ecosocialistes d'ICV-EUiA sempre han defensat aquest tipus de taxes, i han celebrat el canvi de parer de l'alcalde Trias sobre l'ecotaxa a Barcelona.

El conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, també ha reconegut últimament que estudia la implantació de l'ecotaxa a tot Catalunya, amb la condició que hi hagi una negociació concertada amb tot el sector.

Precisament, aquesta condició sembla complicada, perquè un dels agents que s'ha mostrat més en contra de la instauració d'una ecotaxa és el sector hoteler, que lluita per mantenir uns preus assequibles als turistes i que veu en aquest gravamen una forma d'encarir-los. Amb tot, el president de Turisme de Barcelona, Joan Gaspart, va admetre ja fa un any que havia arribat el moment d'implantar l'impost per als turistes. Finalment, però, l'entitat publicoprivada que es dedica a promocionar la capital catalana no va incloure en el nou pla estratègic elaborat l'octubre del 2010 la necessitat de l'ecotaxa, justament per l'oposició frontal dels hotelers.

Ara bé, la proposta de Gaspart, que també presideix el grup Husa, preveia que la taxa finançaria exclusivament la promoció turística de la ciutat, fins i tot amb el possible accés del sector hoteler a la gestió del seu destí. Aquest esquema és bastant diferent del que sembla que es vol aplicar ara des del departament del conseller Mena, que centra la seva implantació només per incrementar els ingressos de l'administració pública.

stats