CRISI, CIMERA A LA MONCLOA
Crònica 18/01/2012

Mas obrirà l'1 de febrer amb Rajoy les converses pel nou pacte fiscal

Ja hi ha data. Mariano Rajoy rebrà Artur Mas a la Moncloa el dia 1 de febrer per primer cop des que és president del govern espanyol. Una cita més formal que de continguts i per obrir relacions.

Pere Martí
2 min
El president Artur Mas va presidir ahir la reunió del consell executiu que com cada dimarts es va celebrar al Palau de la Generalitat.

BARCELONA.Primera cimera entre els presidents català i espanyol. No serà, per tant, una reunió amb molts acords concrets sinó de tempteig, d'obertura de moviments de cara a una legislatura moguda per la crisi econòmica. Precisament la crisi serà el tema principal de la trobada que mantindran Mariano Rajoy i Artur Mas a la Moncloa. Buscar sortides és una necessitat dels dos governs, com pactar mesures per dinamitzar l'economia. Però el president de la Generalitat també posarà sobre la taula la reivindicació del pacte fiscal, per comprovar com respira el seu amfitrió.

La negociació del pacte fiscal s'allargarà com a mínim tot aquest any 2012, segons va explicar ahir el portaveu Francesc Homs, però Mas ja la vol posar a l'agenda, perquè aquest és el principal objectiu d'aquesta legislatura, que acaba el 2014. També el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, es va reunir ahir a Madrid amb el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, per avançar en la negociació dels 759 milions que el govern espanyol deu a la Generalitat per la disposició addicional tercera de l'Estatut.

El portaveu de l'executiu va explicar que la trobada Mas-Rajoy servirà per establir relacions institucionals entre dos governs "nous" amb l'objectiu de buscar una "bona entesa". Tot i que encara queden quinze dies i, per tant, l'agenda no està tancada, Homs va situar les mesures per reactivar l'economia i la millora de l'autogovern centrada en el pacte fiscal com els dos punts claus de la cimera a la Moncloa.

Malgrat els treballs de la comissió d'estudi del concert econòmic que es va fer al Parlament, Mas no aconseguirà anar a Madrid amb el suport de totes les forces polítiques, perquè el PSC i el PP van demanar més temps per estudiar el seu model. El PSC tenia congrés i finalment ha optat per defensar un pacte fiscal "federal", que és una lleugera millora del model actual però queda bastant lluny del que van pactar CiU, ERC i ICV al Parlament, que preveu que Catalunya recapti tots els seus impostos. El PP continua enrocat en el rebuig frontal. Amb aquest escenari, Homs va explicar que el Govern confia a aconseguir el consens però dubta que hi hagi temps abans del dia 1. Aquest entrebanc no impedirà que Mas obri les converses i preveu que el consens, si arriba, sigui posterior. "El president no deixarà passar l'oportunitat de posar-ho damunt la taula", va explicar Homs, que va recordar que la reivindicació del pacte fiscal té un suport social molt ampli. El portaveu va demanar expressament el suport del PSC, però la cimera es farà dos dies abans que comenci el congrés del PSOE a Sevilla, previst per al 3, 4 i 5 de febrer, cosa que pot dificultar el consens.

Malgrat el desgel del Govern amb el PP, tant a Catalunya com a Madrid, Homs va negar que CiU torni a una situació de pacte estable com la que va mantenir entre 1996 i 2003. Ara la situació és diferent, va precisar, escudant-se en la crisi i en la reivindicació del pacte fiscal.

stats