EL CONTEXT ECONÒMIC Reportatge
Crònica 28/02/2011

Mas obre una ofensiva per capgirar el clima de pessimisme

Pere Martí
3 min
Mas obre una ofensiva per capgirar el clima de pessimisme

Començar il·lusiona. Aquest era el lema de precampanya de CiU, acompanyat d'un logo amb un somriure, però l'arribada al govern de la Generalitat ha enfrontat els nacionalistes amb la realitat. L'objectiu era passar del pessimisme que transmetia el tripartit de José Montilla a la il·lusió per una nova etapa de govern encapçalada per Artur Mas. Però això no serà tan fàcil. Començar és dur. La crisi econòmica i els primers missatges del Govern lamentant haver trobat els calaixos buits i anunciant retallades a tots els departaments han fet que l'objectiu de provocar un canvi de clima a Catalunya s'hagi vist diluït i la sensació de preocupació per la situació econòmica continua ben viva.

Aquests missatges, a més de voler transmetre la gravetat de la situació de les finances de la Generalitat, tenien un objectiu polític doble: fer arribar a Madrid la necessitat de concedir el permís per endeutar-se i crear el caldo de cultiu favorable per a un nou model de finançament. "El que hem explicat aquestes setmanes és la millor pedagogia del pacte fiscal", assegura un alt càrrec del Palau, per justificar una insistència que ja ha donat els seus primers fruits però que no es repetirà gaire.

Les retallades passaran a ser patrimoni de l'oposició, perquè el president de la Generalitat ha decidit obrir una ofensiva per capgirar el clima de pessimisme provocat per la crisi i centrarà la seva agenda en el que CiU anomena "aixecar país", que vol dir donar missatges positius que generin esperança de futur. A l'última sessió de control al Parlament, Mas ja va insistir a destacar la inversió de 190 milions d'Inditex a Tordera, que generarà 500 llocs de treball, o la nova divisió d'impressores de Hewlett Packard a Sant Cugat.

Aquest cap de setmana el president de la Generalitat ha tingut una agenda farcida d'inauguracions i allà on ha anat ha llançat missatges de caire positiu. Divendres al vespre va inaugurar el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), on va dir que "cal que la gent sigui conscient de tota la feina ben feta" i això requereix que "el Govern i les administracions donin confiança a la gent que fa bé la seva feina". Després de posar aquest centre com a exemple de la "bona direcció" que té el país, va remarcar que "si continuem fent bé la feina, Catalunya no només té una sortida al final del túnel, sinó que a més té un futur esperançador". L'endemà dissabte, l'agenda del president passava per Llagostera, on va reclamar un esforç col·lectiu per "acomodar el país en una situació d'estalvi que ens permetrà sortir de la crisi reforçats en un període de temps no gaire llarg". Aquesta situació d'austeritat, va matisar Mas, no ha de ser per sempre, sinó per fer una feina que ha de durar un cert temps, no gaire llarg segurament, que ens permetrà sortir de la crisi enfortits i amb un esperit més positiu i carregat d'il·lusió. Tot i que només es tractava d'un acte modest, la inauguració de la rehabilitació de la muralla de Llagostera, Mas va agrair als ciutadans la feina que fan per "aixecar el país". I encara, ahir diumenge, va participar en l'acte de restitució de les quatre columnes de Puig i Cadafalch a Montjuïc, on va recordar que "Catalunya sempre ha trobat forces per enlairar-se, perquè mai ens han pogut prendre la força de creure en nosaltres mateixos".

De moment, en l'àmbit de l'opinió pública, el Govern no ho té fàcil, però encara té crèdit entre els ciutadans per aconseguir capgirar la situació. L'última enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), feta pública divendres, demostrava que el 45,5% dels ciutadans creuen que la situació política de Catalunya és igual que la de fa un any, tot i que creixen fins al 30% els que consideren que ha millorat. Però en la mateixa enquesta, la majoria de ciutadans també estan convençuts que la situació millorarà en el futur, concretament el 52,5%, mentre que els pessimistes es redueixen i es distribueixen entre el 31% que creu que la situació es quedarà igual i el 8,5% que pensa que empitjorarà.

stats