Crònica 23/07/2011

Mas ofereix un pacte estable a Rajoy

Artur Mas s'ho jugarà tot pel pacte fiscal i, a canvi d'aconseguir-lo, s'ofereix com a soci estable d'un hipotètic govern de Rajoy. A Catalunya, el PP també va tenir ahir la seva esperada foto amb el Govern.

Sara González
3 min
Una altra fotografia amb el PP Després de la foto CiU-PSC per les lleis òmnibus, ahir tocava que se la fes amb el PP. Alícia Sánchez-Camacho  es va fer rebre a Palau per reivindicar-se com a parella de ball. La falta de majoria absoluta obliga el govern d'Artur Mas  a fer gestos de vegades contradictoris per mantenir l'estabilitat.

Barcelona.CiU està disposada a posar tota la carn a la graella per aconseguir el pacte fiscal, encara que això signifiqui anar de bracet de Mariano Rajoy i blindar un pacte estable durant tota una legislatura al Congrés. En un context d'incertesa sobre la data de les eleccions generals, el president de la Generalitat, Artur Mas, prepara ja el terreny i comença a llançar globus sonda. Ahir mateix, Mas va oferir CiU com a "soci permanent i estable durant quatre anys" per al proper govern de la Moncloa, que les enquestes apunten que serà conquerida pel PP, a canvi que l'Estat espanyol doni el vist-i-plau al pacte fiscal per a Catalunya. I per garantir la seva fidelitat a l'executiu espanyol Mas està disposat, si cal, a tornar a anar al notari per segellar el pacte.

"Per tenir un acord de manera estable, anar de bracet, anar junts a fer la legislatura sencera, hi ha d'haver el pacte fiscal", va assegurar Mas en una entrevista a TV3. El president va vendre bé el producte i va presentar el seu partit com un "soci del qual que te'n pots fiar cada dia, vinguin grasses o vinguin magres". Fins i tot va assegurar que si Rajoy necessita suports parlamentaris veu possible que CiU i PP "visquin en parella", un fet que no ha de significar "necessàriament" l'entrada de CiU al govern espanyol. L'objectiu de Mas és posar la qüestió sobre la taula tan bon punt concloguin les eleccions generals, ja siguin al març del 2012 o a la propera tardor.

Condicionat a majories absolutes

Tot i això, el líder de l'executiu català va admetre que és conscient que si el PP guanya amb majoria absoluta la seva proposta electoral estrella quedarà en no res. "No en faran ni cas", va reconèixer. Per això va insistir que CiU és precisament l'única força capaç d'evitar una hegemonia dels populars si aconsegueix un bon resultat, una advertència que la federació convertirà en el seu ganxo electoral per a les generals.

El flirteig de CiU amb el PP no agrada gens ni mica al PSOE, que ahir va carregar contra l'oferiment de Mas a Rajoy. "Que expliqui als catalans que vol ser soci estable de Rajoy, que és qui va recórrer l'Estatut al Tribunal Constitucional", va etzibar el candidat del PSOE a presidir la Moncloa, Alfredo Pérez Rubalcaba, a RAC1. El dirigent socialista va recordar que precisament el PP és el partit que ha atiat la catalanofòbia arreu d'Espanya. "Si Mas ho ha oblidat, ell mateix", va afegir. Malgrat tot, Rubalcaba no obre la porta al pacte fiscal perquè considera que primer cal "esgotar" el nou sistema de finançament, al qual encara li queden dos anys en vigor i que "representarà molts diners per a Catalunya" l'any que ve.

La foto desitjada pel PP

I mentre Mas escenificava ahir un apropament amb el PP de Rajoy, a la tarda rebia la líder popular a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho. Després que CiU es fotografiés amb el president del grup parlamentari socialista, Joaquim Nadal, per l'acord forjat en la llei òmnibus, els populars també volien el seu retrat després d'haver facilitat l'aprovació dels pressupostos. De fet, Mas i Sánchez-Camacho ja s'han reunit fins a sis vegades des de les eleccions municipals. Ahir ho van fer per acordar un pla per a l'ocupació que es centrarà a facilitar el crèdit a les empreses, donar suport als emprenedors, reformular els serveis públics d'ocupació i reformar la formació professional. Tot i això, el Govern insisteix que el seu soci preferent no és el PP, sinó "fer coses". També la líder del PP va insistir que aquesta nova etapa de "línies profundes d'acords" no és per a tot. Tampoc per als pressupostos del 2012. La necessitat d'un govern sense majoria ho acabarà posant tot a lloc.

stats