EL DEBAT DEL FINANÇAMENT
Crònica 24/02/2011

Mas dóna oxigen a ERC obrint-se al concert

Tot sembla indicar que Artur Mas ha optat per ERC com a company de viatge per estudiar la viabilitat del concert econòmic. El conseller Mas-Colell va acceptar ahir al Parlament començar-ne a parlar.

Pere Martí / Oriol March
2 min
El portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, ensenyava ahir a Artur Mas uns papers davant la mirada de la vicepresidenta, Joana Ortega.

BarcelonaSi el president de la Generalitat vol aconseguir un sistema de finançament equivalent al concert econòmic, com diu el programa electoral de CiU, necessitarà un soci al Parlament per aprovar-lo, perquè no té majoria absoluta, i aquest soci hauria de ser ERC. El PSC difícilment anirà més enllà de l'actual model i SI no té prou diputats per ajudar CiU a arribar a 68. Per tant, Mas haurà d'entendre's amb els republicans en aquest terreny.

El Govern va fer ahir un primer gest a la cambra. Joan Puigcercós va instar l'executiu català a crear "una comissió específica" de treball, integrada pels partits però en què també participin experts, que elabori una proposta clara i tan unitària com sigui possible. La resposta del conseller d'Economia v a ser positiva. "Posem fil a l'agulla", va explicar, però de manera ben calculada també va precisar: "Veurem quina forma de comissió podem fer i tirem endavant".

Les paraules de Mas-Colell van ser rebudes com una llum verda a la creació d'una comissió parlamentària per part del grup republicà, però posteriorment, als passadissos, el conseller d'Economia matisava les seves paraules i recordava que no havia definit la forma de la comissió, i va subratllar que hi pot haver "altres fórmules". El que sí que va concretar va ser el diputat republicà Pere Aragonès, que es va afanyar a anunciar que el seu partit presentarà en el pròxim ple una moció per crear una comissió parlamentària d'estudi del concert econòmic. Un altre grup que es podria afegir a la proposta seria el d'ICV, tot i que Joan Herrera va explicar que el seu grup vol una comissió genèrica sobre l'au togovern, com la que es va fer entre els anys 1999 i 2003, que tractés més temes a banda del concert.

En principi, el Govern no volia saber res del pacte fiscal fins després de les eleccions generals del 2012, perquè ara com ara la prioritat és la crisi i perquè caldrà esperar el govern e spanyol que surti de les eleccions per poder negociar-lo. Però Mas ha optat per accelerar els treballs i durant l'Escola d'Hivern de CDC d'aquest cap de setmana passat va anunciar que recuperaria el tema del pacte fiscal la pròxima primavera. Concretament va apostar per començar a parlar de la seva "arquitectura jurídica", en un intent de situar l'agenda política en temes diferents al que són les retallades dels departaments o la crisi econòmica, que han donat un to excessivament pessimista als primers missatges del Govern.

Llei electoral

En el ple d'ahir, Mas va insistir a subratllar "bones notícies", com la inversió d'Inditex a Tordera i el reforçament de la Helvett Packard a Sant Cugat amb una nova divisió del negoci d'impressores. També va voler deixar molt clar que no s'aturarà cap obra prevista. Entre els anuncis, el president també es va comprometre a fer una nova llei electoral en els pròxims dos anys, amb el suport dels partits de la cambra.

stats