EL FINANÇAMENT CATALÀ
Crònica 17/04/2012

Mas prioritza ERC pel pacte fiscal

El president de la Generalitat, Artur Mas, iniciarà amb el president d'ERC, Oriol Junqueras, la ronda per tancar el pacte fiscal. Sense nou model, Mas avisa que hi haurà resposta contundent i confrontació.

S. González / O. March
3 min
EL PRINCIPAL ALIAT PER AL NOU FINANÇAMENT
 Artur Mas inaugurarà la recerca de suports per al pacte fiscal en una reunió amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, dijous. D'entrada, els republicans seran els principals aliats del Govern en aquesta reivindicació. Més complicada serà la negociació amb els socialistes, que Mas vol sumar per guanyar força davant Mariano Rajoy.

BARCELONA.Artur Mas ja inicia la contrarellotge de la reivindicació del pacte fiscal. Dijous donarà oficialment el tret de sortida al procés i el Govern, que ja va escenificar en el ple de les retallades un primer acostament a ERC, ha decidit obrir la ronda de contactes amb l'oposició amb el líder republicà, Oriol Junqueras. Un gest significatiu que va complementar amb unes declaracions fetes al vespre: "Sense nou model, Catalunya s'ha de preparar per a una resposta contundent que pot comportar certa confrontació". Un pas més en l'estratègia de pluja fina per reclamar a l'Estat el pacte fiscal per a Catalunya.

El president de la Generalitat no vol que el debat i el calendari de negociació amb la Moncloa s'ajornin més. Les eleccions generals ja han passat, així com els congressos dels socialistes, que CiU va admetre com un motiu per dilatar la negociació a l'espera d'un PSC més assossegat i sense batalles internes. L'activitat parlamentària no té més punts a l'ordre del dia que el nou model.

Renunciar al PP

Ara, amb l'objectiu de posar-lo sobre la taula de Rajoy a la tardor, Mas farà mans i mànigues per aconseguir el màxim suport de les forces catalanes. Sap que el seu primer aliat serà ERC, amb qui ja va trepitjar l'accelerador en l'últim ple acordant un ple monogràfic abans de l'estiu per establir l'estructura del nou model i votar les conclusions de la comissió parlamentària.

"Si el Govern té algun interès a arribar a algun acord amb ERC, haurà de renunciar als acords sistemàtics que té amb el PP", va subratllar ahir el líder d'ERC, Oriol Junqueras, que valora positivament el gest del president de la Generalitat de respondre tan ràpidament a la seva petició i reunir-se primer amb els republicans. Aquesta priorització del Govern no va agradar a les files socialistes. Tot i que va ser el 2 d'abril, en una trobada a Terrassa amb el líder del PSC, Pere Navarro, quan Mas va anunciar que es citaria amb els líders catalans per parlar del pacte fiscal, el principal partit de l'oposició no acaba de trobar el seu lloc en aquest debat.

Els populars, que tampoc tenen data per reunir-se amb Mas, veuen amb recels el seu acostament a ERC. "No som ni volem ser socis estables de separatistes", va etzibar ahir la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, que va acusar el Govern de portar el país "a la radicalització" i la "confrontació amb Espanya" de la mà d'ERC. Camacho va acusar Mas de buscar adhesions en lloc de prioritzar el diàleg i li va recordar que encara té assumptes pendents amb ells, com ara la constitució de la comissió de seguiment dels pressupostos.

El PP, "garantia d'èxit"

Fonts populars van menystenir ahir la priorització de Mas envers ERC al·legant que no tenen "res a negociar perquè pensen el mateix", i també van considerar que només un acord amb el PP seria "garantia d'èxit". CiU, però, té clar que cal ampliar els acords a la majoria de la cambra catalana. I ahir va ser dura com poques vegades ho ha estat amb el PP: "Els populars van actuar com uns irresponsables pactant resolucions en el ple sobre les retallades amb el PSC", va considerar el conseller d'Agricultura, Josep M. Pelegrí. Un desmarcatge que entronca amb l'amenaça d'una esmena a la totalitat als pressupostos de l'Estat, que perpetuen els impagaments espanyols a la Generalitat.

El vot de CiU depèn de si s'inclouen aquests deutes. Mentrestant, a Catalunya s'arma, amb ERC, per defensar un pacte fiscal que el PP espanyol no preveu i que el PP català busca diluir al màxim.

stats