EL NOU GOVERN
Crònica 29/12/2010

Mas promociona Ortega com un gest 'femení'

Mas va dir que només hi hauria conselleria en cap si era per a Duran. Al final, el que hi haurà és vicepresidència. Però per a Joana Ortega.

Ferran Casas
3 min
Telecomunicacions, CTTI

Barcelona.Quan Duran i Lleida va decidir quedar-se a Madrid i no ser al Govern va quedar descartat recuperar la figura del conseller en cap. El líder de CiU va optar aleshores per dissenyar un govern presidencialista en què, si bé hi havia d'haver consellers de rang polític, cap havia de destacar per damunt d'un altre a nivell orgànic. Però l'exigència d'Unió (que ocupa dos dels dotze departaments) de tenir més visibilitat i les carabasses que diverses independents van donar a Mas per ser conselleres van aconsellar dilluns, a darrera hora, afegir el càrrec de vicepresidenta a la conselleria de Governació i Relacions Institucionals per a Joana Ortega.

En algun moment ja s'hi havia pensat, però Mas era conscient que, ara que les polítiques de gènere ja no les qüestiona ningú, un govern dels millors amb només tres dones (Ortega, Irene Rigau i Pilar Fernández Bozal) era un missatge que per força tindria una lectura negativa. Almenys tres independents que havia sondejat per a Cultura (Rosa Maria Malet, Mònica Terribas i Imma Tubella) havien refusat la cartera, el mateix que hauria fet la directiva Anna Birulés, exministra de José María Aznar i a la que se li hauria ofert Empresa i Ocupació. Al final els càrrecs van ser per a Ferran Mascarell i Francesc Xavier Mena, que prendran possessió avui al migdia amb la resta dels seus companys a Palau.

Segons fonts properes, Duran volia que Ortega tingués pes polític "real" i que no fos, per exemple, el nou secretari general de la Presidència, Francesc Homs, qui en tant que col·laborador més proper a Mas emergís com la figura clau a l'epicentre del poder. De fet ell és qui es perfila com a portaveu de l'executiu.

La vicepresidenta Ortega (que ocuparà un càrrec que CiU va criticar amb duresa el 2008 en establir-se per llei per ser "una figura genuïnament espanyola") portarà les relacions amb Madrid. Ahir Unió i el nucli de Presidència (Mas, Homs i el secretari del Govern Germà Gordó) tancaven el decret d'estructura i funcions del Govern. Segons diverses fonts, de les atribucions de Governació Ortega perdrà el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI), que passa a Economia, i la direcció general d'Acció Cívica, que retorna a Benestar. Manté món local i funció pública.

Territori i Sostenibilitat assumirà finalment les actuals competències de Política Territorial i Obres Públiques i hi sumarà les de Medi Ambient i Habitatge.

Només Afers Religiosos

Ortega farà avui el traspàs amb Josep-Lluís Carod-Rovira però, quant a competències, només heretarà Afers Religiosos. Perdrà Esports (va a Presidència) i Política Lingüística i l'Institut Ramon Llull, que van a Cultura. Per aquest darrer ens ahir prenia força el nom de Vicenç Villatoro. Afers Exteriors, que era un àmbit molt llaminer per a UDC (Duran és president de la comissió d'Exteriors del Congrés i cuida al màxim les relacions internacionals), estarà adscrit a Presidència.

El secretari del Govern Germà Gordó s'ha sortit amb la seva i serà també secretari d'Exteriors i coordinarà les delegacions del Govern fora de l'Estat espanyol i la Cooperació al Desenvolupament. Actualment és una viceconselleria i no estava clar quin rang tindria. En anys de Pujol va ser comissionat i ara serà una secretaria general. Mas va prometre una conselleria per quan l'economia remunti. Gordó també controlarà políticament l'àrea d'Esports, encara sense titular clar.

Presidència recupera Comunicació al complet, que tenia part de les competències a Cultura. De moment no hi haurà secretari i Homs la controlarà amb dues o tres direccions generals que tindran un caràcter molt sectorial.

Ahir perdia força l'opció que Àngel Colom, responsable d'Immigració de CDC, assumeixi la secretaria general que en gestiona les polítiques. Per a ell es buscava un càrrec relacionat amb la nova ciutadania però no de tanta responsabilitat en la gestió. Sí que semblava segur que el diputat d'Unió Antoni Castellà, darrerament distanciat de Duran i Lleida, es faria càrrec d'Universitats a les ordres d'Andreu Mas-Colell. Per a Ocupació, que ha perdut el departament de Treball, busquen "un perfil alt".

Nous noms als departaments

El Govern de Mas també rebatejarà els departaments. En aquest cas seran Presidència; Governació i Relacions Institucionals (perd la cua d'Administracions Públiques); Economia i Coneixement (perd l'epígraf de Finances); Ensenyament (abans Educació); Salut; Interior; Territori i Sostenibilitat (abans Política Territorial i Obres Públiques); Cultura (perd l'apèndix Mitjans de Comunicació); Agricultura i Medi Natural; Benestar i Família (amb els governs d'esquerres era Acció Social i Ciutadania), Empresa i Ocupació i Justícia.

stats