INFRAESTRUCTURA POLÈMICA
Crònica 14/02/2012

Mas recupera el transvasament del Roine per frenar el de l'Ebre

El president de la Generalitat, Artur Mas, va anunciar ahir que posarà sobre la taula de la Moncloa el projecte de transvasament del Roine. L'objectiu: contrarestar el Pla Hidrològic que vol recuperar el PP.

Sara González
3 min
REUNIÓ DE L'EUROREGIÓ 
 Artur Mas es va reunir ahir amb els representants de l'Euroregió de les Balears,  el Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló.

BARCELONA.El millor atac és una bona defensa. Sota aquesta premissa es mou Artur Mas per ressuscitar un vell projecte que sempre ha topat amb el rebuig de l'executiu espanyol, ja fos del PP o del PSOE. Després que el ministre d'Agricultura, Arias Cañete, anunciés fa dues setmanes que abordaria un nou Pla Hidrològic Nacional, el president català, que té molt present la penyora electoral que va pagar CiU a les Terres de l'Ebre per donar suport al pla de José María Aznar, vol tenir una alternativa que pari el cop.

"El govern espanyol no té gaire més sortides per resoldre bé i a llarg termini el problema de l'aigua", va argumentar Mas just després de reunir-se amb els presidents dels territoris que formen part de l'Euroregió. El president va afegir que fins i tot les autoritats franceses veurien amb bons ulls aquest transvasament que l'expresident Jordi Pujol va exposar a la Moncloa per primera vegada el 1995. De fet, el president de la regió del Llenguadoc-Rosselló, Christian Bourquin, va assegurar que hi estava d'acord i va concretar que el projecte ja està aprovat fins a Narbona amb 2,5 metres cúbics per segon. "Si cal anar més lluny, nosaltres estem preparats, això no suposa cap problema perquè tot està estructurat, només caldrà un dimensionament molt més gran", va precisar Bourquin.

Per decisió del tripartit, Catalunya va resoldre a base de noves dessalinitzadores l'abastament d'aigua després de la sequera patida el 2008 -la pitjor dels últims 70 anys- perquè va considerar que era una opció amb un impacte ambiental menor. Tot i això, CiU segueix defensant l'opció de portar aigua de França sota el pretext que el procés de dessanilització és molt car. Però l'estat espanyol encara no té prou infraestructures que garanteixin el subministrament en cas de sequera important i per això torna a mirar cap a l'Ebre. A més de la falta d'infraestructures, Espanya és un dels països que més aigua gasta d'Europa per mal ús i mala distribució, amb un consum entorn dels 165 litres per habitant al dia.

Recels per supeditar-se a França

Amb l'objectiu de frenar la polèmica a les Terres de l'Ebre, el Govern vol tenir un as a la màniga. CiU no és contrària als transvasaments, però no li interessa reviure les protestes que la van condemnar a l'oposició a les Terres de l'Ebre en les municipals del 2003, a més del desgast que va seguir arrossegant mesos després de les eleccions catalanes. Per això Artur Mas intentarà relaxar la fixació per l'Ebre posant sobre la taula de Rajoy els "avantatges" d'un projecte que el govern espanyol -i també alguns partits de Catalunya- veu amb recels perquè suposa supeditar a França l'abastament d'aigua.

I és que Mas va reconèixer ahir que el primer requisit per tirar endavant aquest titànic projecte és que el govern de la Moncloa l'accepti. Un estudi del 2002 de la Fundació Catalunya Oberta, vinculada a CDC, va xifrar en 900 milions d'euros el cost del transvasament del Roine, "un 30% menys" que el de l'Ebre, i a més calia afegir-hi que el cabal del riu suís francès és tres vegades superior. Un altre punt per justificar el projecte és que, segons les estimacions del Col·legi d'Enginyers Industrials, Catalunya tindria garantit el subministrament d'aigua durant un segle.

L'Agència Catalana de l'Aigua va determinar el 2008 que el transvasament del Roine era viable, però que el cost per metre cúbic d'aigua seria massa elevat. Els grups ecologistes han alertat aquests anys del gran impacte ambiental que suposaria construir la canalització soterrada necessària, d'uns 300 quilòmetres de llargada. La canonada sortiria de Montpeller, passaria per Narbona i Perpinyà i acabaria enllaçant, segons el projecte que ha defensat CiU, amb Figueres, Girona i la depuradora del riu Ter a Cardedeu.

Però els ecologistes també han insistit que el Roine és un dels rius més contaminats de l'arc mediterrani. Sigui com sigui, l'executiu català té ja un paraxocs preparat. Una altra cosa serà si aconsegueix que el projecte de transvasament de l'Ebre del PP faci aigües.

stats