LES FINANCES DE LA GENERALITAT
Crònica 11/10/2011

El Govern culpa l'Estat del retard dels pressupostos

El president de la Generalitat, Artur Mas, argumenta que els pressupostos no s'han pogut presentar abans del 10 d'octubre perquè es desconeixen encara els ingressos que provindran de l'Estat.

Sara González
2 min

Barcelona."Dificultats operatives i tècniques" a l'hora de conèixer els ingressos que es rebran de Madrid han evitat que el Govern pugui presentar els pressupostos abans del 10 d'octubre. Aquest és l'argument que va exposar ahir el president de la Generalitat, Artur Mas, per justificar l'incompliment de la llei de finances públiques i de la resolució que l'oposició en bloc va aprovar en el debat de política general. El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va sol·licitar ahir al Parlament comparèixer per donar explicacions als grups parlamentaris. A la carta que va adreçar a la presidenta de la cambra, Núria de Gispert, apuntava que "una bona part" dels motius es deuen al fet que el termini fixat per la llei "mai s'ha complert".

L'executiu català es va justificar fa unes setmanes dient que ajornava la presentació dels pressupostos per mantenir-los al marge del "pim-pam-pum" electoral. Després d'això, Mas va explicar que, justament perquè el 20 de novembre hi ha les eleccions espanyoles, el pressupost estatal està en pròrroga i, per tant, hi ha "incerteses" tant pel que fa al nivell d'ingressos que es rebran de Madrid com a l'aplicació d'alguns impostos. El president va posar com a exemple l'impost de patrimoni, que es mantindrà o no en funció del que decideixi el nou inquilí de la Moncloa a partir del 20-N.

Cap govern ha complert el termini

"És un embolic bastant gran", va afirm ar Mas, qui va insistir que la seva voluntat no és incomplir la data límit. Membres de l'executiu han reiterat que les dades econòmiques de què disposen són del mes de juliol i que podrien haver canviat a causa de la convu lsa situació econòmica. Tot i ai xò, Mas no es va estar de subratllar que és "curiós" que hi hagi tanta insistència per part de l'oposició quan el termini legal no "s'ha complert mai". Aquest és l'argument a què es va aferrar Mas-Colell en la seva petició de compareixença que avui tramitarà la mesa del Parlament. A la sol·licitud, el conseller afegeix que el seu objectiu és explicar "de ma nera transparent" a l'oposició per què no tenen els comptes sobre la taula.

Malgrat tot, el gest no convenç el PP, que ara per ara està lluny de facilitar l'aprovació dels pressupostos com sí va fer amb els del 2011. La líder dels populars ja va advertir Mas que no "posi d'excusa Zapatero" ni empri "maniobres dilatòries". També va instar el Govern a exigir una reunió "urgent" del Consell de Política Fiscal i Financera, tal com han fet les comunitats governades pel PP, perquè així Catalunya pugui sa ber els ingressos que li pertoquen. ERC, l'altre possible soci del G overn per impulsar els pressupostos, es va mostrar més permissiva amb l'incompliment. El seu president, Oriol Junqueras, va ser comprensiu amb l'ajornament i va desta car que els pressupostos "són una eina fonamental" que requereix temps. El dirigent republicà es va mostrar disposat a negociar. Això sí, sempre que els pressu postos, que tornaran a ser restrictius, es presentin abans del 20-N.

stats