DIADA NACIONAL
Crònica 11/09/2011

Mas s'aferra a la voluntat catalana de ser

Ferran Casas
3 min
Discurs des de la galeria gòtica En el seu primer discurs institucional en una Diada, Artur Mas va canviar l'escenari dels últims anys. No el va fer a la sala Tàpies (des d'on l'any passat José Montilla veia indicis de recuperació econòmica i cridava a deixar enrere la "pulsió separadora"), sinó des de la galeria gòtica, amb posat sobri i la llum més aviat tènue del vespre.

BarcelonaEl curs passat va fer fortuna un espot, protagonitzat per Els Amics de les Arts, en el qual els músics es preguntaven què tenim els catalans. Als atractius tangibles que ells enumeraven, Artur Mas en va afegir ahir al vespre, en el seu primer missatge institucional de la Diada, un d'intangible: "la voluntat de ser". Aquest és "el millor llegat de la nostra història" i el que, segons el president, permetrà al país avançar i superar adversitats en autogovern i llengua o els estralls de la crisi. Els països que tenen "voluntat de ser" i, per tant, creuen en ells són, per Mas, els que "avancen enmig de dificultats". "Són de dimensió modesta, però amb caràcter marcat i valors molt sòlids. Catalunya pot ser un d'ells", va afirmar.

La Catalunya que va dibuixar Mas no és un poble "derrotat" com el del 1714, sinó "viu i amb futur". I un país viu "pren nota" d'agressions matusseres com les que alteren unilateralment la relació amb Espanya.

I un país amb un futur mira endavant i busca horitzons. L' statu quo actual, nascut després de la dictadura i plasmat en la Constitució espanyola del 1978, ja no val segons Mas. La modificació de la carta magna a càrrec del PSOE i el PP per introduir-hi una limitació del dèficit públic (també a les autonomies) "trenca definitivament les regles del joc de la Transició espanyola".

Ara res és neutral ni innocu

La raó és que el catalanisme ha estat "deixat de banda". Mas es lamentava així que CiU, present als grans consensos que van democratitzar Espanya, hagi estat ara menystinguda. I aquest greuge no serà "neutral ni innocu" en les relacions dels pròxims anys, en què una majoria absoluta del PP com la que s'intueix pot incrementar la conflictivitat.

En el discurs, el president anava un pas més enllà que fa uns dies, quan es limitava a avisar els partits estatals, just abans que tanquessin el seu acord sense CiU, de l'allunyament dels catalans cap al projecte espanyol. La "dramàtica claredat" del que ha passat i de l'Espanya "uniformista i excloent" perjudica els catalans, va reconèixer. Però, de retruc, referma el catalanisme. Un moviment que s'ha de bastir, segons ell, "més enllà del malestar o el ressentiment puntual, més enllà d'una postura merament reactiva".

La Diada del 2011 serà recordada per ser la de la llengua. Després de 30 anys d'èxits i amplis consensos polítics i socials, la Justícia amenaça ara el model d'immersió lingüística a l'escola. El model "no és una finalitat en si mateixa" i sí la garantia "d'una societat més cohesionada". Sense avançar les mesures concretes del Govern per preservar-lo, Mas va deixar clar que "ningú pot pretendre canviar-lo" i va emmarcar la "manca de respecte a la nostra llengua" en els "reptes" del país.

I per afrontar-los, la recepta de sempre de CiU, que el president reelabora a mesura que el guió polític es complica: "Actuem amb intel·ligència, conscients de les nostres capacitats, siguem exigents i treballem dur", va recomanar als catalans que el seguien a través de les càmeres de Televisió de Catalunya.

Treballar dur per afrontar l'impuls recentralitzador de l'Estat i preservar la llengua, però també per sortir de la crisi. Mas va admetre que les mesures que ha pres per reduir el dèficit públic no són còmodes per a ningú, i més quan les retallades han arribat a serveis socials bàsics com l'educació o la sanitat.

Comprensió amb les retallades

En aquest punt va demanar "comprensió a tothom" i va aclarir que ell discrepa radicalment dels que pensen que hi ha "un afebliment irreversible" de l'estat del benestar. Deixant anar un lleu retret a l'anterior executiu, que presidia José Montilla, del PSC, va insistir que "un llegat de deutes impagables no fóra èticament acceptable".

Com tampoc és, per ell, acceptable el paper dels indignats , visibles des de poc abans del 22-M i qüestionats arran pel seu setge al Parlament. "Cal escoltar i posar en pràctica tot allò que pretengui millorar el sistema, però no podem deixar que s'instal·li una actitud destructiva ni acceptar la coacció de minories que suplanten majories reals", va advertir el president.

Més enllà de la voluntat catalana de ser, Mas no està disposat a ser complaent o còmplice amb res que s'allunyi de la forma catalana de ser. Vol controlar l'agenda.

stats