L'HORITZÓ NACIONAL DE CATALUNYA
Crònica 28/06/2011

Mas situa la independència en el guió dels pròxims anys

Després d'uns inicis de legislatura marcats pels pactes amb el PP, que han creat recels en el sector sobiranista de CiU, Artur Mas va posar ahir la independència en el full de ruta dels pròxims anys.

Oriol March
2 min
El president de la Generalitat, Artur Mas, va tancar ahir els actes de commemoració del 150è aniversari de l'Ateneu Barcelonès.

Barcelona.El president de la Generalitat, Artur Mas, va reprendre ahir, set mesos després, el fil del seu discurs d'investidura. Ho va fer recuperant el terme "transició nacional" en una conferència a l'Ateneu Barcelonès en què va situar la independència de Catalunya en el guió dels pròxims anys. "Que siguem un estat independent pot ser la solució a alguns problemes", va indicar Mas, que va situar, com ha fet sempre, el repte de la plena sobirania en el context marcat per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) contra l'Estatut de fa tot just un any.

El camí d'aquesta transició nacional cap al dret a decidir té la primera parada, com és sabut, en el pacte fiscal "en la línia del concert econòmic". Aquest nou model de finançament és, segons el líder de CiU, una proposta que genera el "màxim consens possible" perquè es tracta d'un mínim comú denominador que pot aglutinar tot l'espectre de partits catalans. Precisament, el concepte de "consens" és el que més va fer servir Mas en el dibuix de la ruta cap a la plena sobirania. "Tenint en compte la nostra història, resulta fonamental que Catalunya es plantegi batalles que es puguin guanyar", va indicar el líder de CiU. El mateix argument va fer servir per descartar que la independència sigui una prioritat immediata, tenint en compte que "la meitat de la població té lligams amb Espanya". Tanmateix, es va atrevir a dibuixar un escenari plenament autònom en dir que Catalunya hauria de renunciar a una part de la seva sobirania per entrar a la Unió Europea.

Debat intern

A ningú se li escapa, però, que la declaració d'intencions del president de la Generalitat té lloc en un moment de debat intern a CiU sobre la conveniència de fer pactes amb el PP tenint en compte, entre altres gestos, que van ser els populars els que van portar l'Estatut al TC. Si bé el tènue full de ruta dibuixat per Mas serà ben rebut pels quadres sobiranistes del partit, molestos pel pes del PP en aquests primers compassos de legislatura, segur que no agradarà gaire a Alicia Sánchez-Camacho, presidenta dels populars catalans, que sempre ha deixat clar que mai donarà suport a un Govern independentista. Ho va expressar sovint quan Mas va anar a votar a la consulta sobre la independència del 10-A a Barcelona. Precisament aquest vot va ser utilitzat ahir pel president de la Generalitat per reforçar els seus arguments favorables a la plena sobirania catalana.

Però abans que arribi aquesta plena sobirania cal pactar els pressupostos de la Generalitat per al 2011 i CiU no tindrà més remei que entendre's amb el PP. Tot i que la negociació està molt encarrilada i només s'han d'abordar uns quants serrells, el cert és que l'amenaça d'eleccions anticipades feta per Mas dijous i els postulats independentistes defensats ahir causen malestar a les files populars. "Les coses s'han complicat", manifestava ahir a l'ARA un dels membres del PP encarregats de negociar els pressupostos amb el Govern. Al matí, Sánchez-Camacho amenaçava de retirar la seva abstenció als pressupostos si CiU seguia fent de "salvavides" de Zapatero a Madrid.

Tot i això, el més probable és que els comptes tirin endavant. Sí que és segur al 100% que estaran marcats per les retallades, que Mas va defensar dient que si s'hagués seguit el rumb de l'executiu anterior s'hauria posat en dubte la supervivència de l'autogovern català.

stats