NOU DELEGAT DEL GOVERN DAVANT LA UE
Crònica 16/02/2011

Mas tria un diplomàtic d'Aznar per a Brussel·les

Entre aixecar la bandera d'una catalanitat desacomplexada o l'accés directe als despatxos de la UE, Mas ha triar la segona opció. Un veterà diplomàtic de l'Estat espanyol el representarà a Brussel·les.

Ferran Casas / Marc Vidal
2 min
Juan Prat (al centre) abans de començar una reunió de l'Aliança Atlàntica a Txèquia l'any 2002 acompanyant la ministra d'Exteriors del govern del PP Ana Palacio.

Barcelona.El Govern ha optat per l'experiència. Quan el dia 3 de març Artur Mas aterri a la capital comunitària en la seva primera visita oficial (espera reunir-se amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso) ja tindrà qui el representi davant les institucions comunitàries. El substitut del socialista Albert Moreno, que havia compaginat la representació a Brussel·les amb la secretaria per la Unió Europea des que se'n va anar Anna Terrón, no és un delegat de perfil baix però tampoc ha destacat fins ara per una catalanitat desacomplexada, condició que els últims anys CiU havia trobat a faltar en aquest càrrec per defensar Catalunya a la Unió. La persona triada és, segons van confirmar a l'ARA fonts del Govern, Juan Prat, nascut a Barcelona l'any 1942 i que, entre altres càrrecs diplomàtics i polítics, havia estat ambaixador espanyol davant l'OTAN entre el 2000 i el 2004. La diplomàcia ha estat la seva vida: amb Franco, amb la UCD, amb el PSOE i amb el PP.

Cessament ràpid de Zapatero

Poc després que els socialistes arribessin al poder el van cessar i apartar de l'OTAN. Va anar a un càrrec molt més tècnic, el d'ambaixador en missió especial per temes mediterranis, càrrec que no li va impedir, però, participar en taules rodones a l'ambaixada americana.

En els anys a l'organització de l'Atlàntic Nord, Prat va haver de defensar en diverses ocasions la invasió il·legal de l'Iraq del 2003, en què Espanya es va implicar (Aznar volia el país "del racó de la història") i que van liderar els Estats Units, amb un obstinat George W. Bush al capdavant, i el Regne Unit.

Aquella aposta del govern espanyol va costar al govern del PP una forta contestació política i social, que es va plasmar en manifestacions multitudinàries, singularment a Barcelona. CiU, que apurava els seus darrers mesos al Govern amb Jordi Pujol al capdavant, es va desmarcar de la guerra en l'ocàs de la seva aliança amb el PP, que va començar el 1996.

Estovar el govern espanyol

En la que segurament serà la seva darrera missió diplomàtica, Prat haurà de procurar ara que la veu catalana se senti a les institucions europees, que coneix perfectament, i assegurar que l'actitud del govern espanyol no sigui obstruccionista, cosa que s'ha denunciat vàries vegades tant amb el PSOE com amb el PP. L'Estatut dóna a la Generalitat competències molt limitades en Exteriors però el Govern vol aprofitar el marge que hi ha i la, en teoria, predisposició espanyola a donar-li veu. Intentar que les institucions europees donin tracte digne a la llengua catalana serà també al cartipàs de les seves misions diplomàtiques.

El nomenament de Prat es pot dur a terme a finals de mes en el marc d'una important restructuració de la secretaria d'Exteriors que, segons que va explicar el portaveu Francesc Homs, ocupa de forma "temporal" Roser Clavell, nomenada per Josep-Lluís Carod-Rovira i encara militant d'ERC. Els dirigents de la sectorial internacional de CDC estan amoïnats per un canvis en una àrea que a Presidència controla el secretari del Govern Germà Gordó.

A mitja tarda d'ahir a Exteriors, que té pendent ratificar o no la resta de delegats a l'estranger i tots els seus alts càrrecs, encara no constava el nomenament de l'home d'Aznar a l'OTAN i que ara ho serà de Mas a Brusel·les.

stats