ACTIVITAT INDUSTRIAL
Crònica 15/05/2011

Mas vol els cotxes de Brilliance

El Govern vol captar inversions industrials fins i tot en plena campanya electoral. Aquesta vegada ha estat el grup xinès fabricant d'automòbils Brilliance el que s'ha plantejat implantar-se a Catalunya.

Toni Garganté
2 min
Mas vol els cotxes de Brilliance

Barcelona.Una delegació xinesa encapçalada pel president del grup Huachen Automotive Group, Qi Yumin, i el governador i secretari del Partit Comunista a la província de Liaoning, Wang Min, va passejar ahir pel Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat. Minuts abans els representants de la filial fabricant d'automòbils Brilliance havien firmat al Sala Torres Garcia un protocol d'intencions per estudiar una possible instal·lació a Catalunya.

El president de la Generalitat, Artur Mas, i el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, van donar un to gairebé acadèmic a l'acte. En els seu parlament, Qi Yumin no va parlar en cap moment d'instal·lar una fàbrica a Catalunya, ni tan sols d'assegurar la inversió. Només va dir que valorava molt l'esforç de l'administració catalana i que segurament tornaria per veure l'evolució del projecte més endavant. Mena va fer un repàs a l'oferta catalana com a país industrial i Artur Mas va tancar la convocatòria i va destacar que el Govern farà "tot el que calgui" per captar la inversió.

De fet, de les paraules del representant xinès del grup Brilliance només es va concretar la voluntat de contactar primer amb els proveïdors del sector instal·lats a Catalunya, per decidir en una segona o tercera fase si el projecte es queda a Catalunya o viatja a altres ubicacions d'Europa. La intenció de Brilliance és implantar-se a Europa, utilitzant totes les cartes per aconseguir el màxim de desgravacions i facilitats que ofereix cada país.

En aquest mateix procés es troba una altra marca xinesa: Chery. Aquesta multinacional ja fa temps que negocia amb el Govern mitjançant el professor del IESE Pedro Nueno. Ell mateix va ser present en l'acte d'ahir perquè també és l'assessor de Brilliance a Europa.

La possibilitat d'inversió de Chery va sorgir a l'octubre, setmanes abans d'iniciar-se la campanya electoral de les últimes eleccions autonòmiques. I encara hi ha un precedent també del mateix sector en els anteriors comicis, els del 2007, per escollir president de la Generalitat, quan es va filtrar que Nissan estudiava construir una nova factoria prop d'Igualada, en substitució de la que encara manté en terrenys del Consorci de la Zona Franca de Barcelona. Cap d'aquests dos últims intents s'ha revifat. Només falta per veure si Chery madurarà el seu projecte.

En principi, ha transcendit que aquesta empresa estaria disposada a invertir entre 360 i 500 milions d'euros per instal·lar una fàbrica, cosa que representaria la creació de fins a 10.000 llocs de treball entre la plantilla directa i les empreses de serveis i proveïdors el 2012.

Sector estratègic

El sector de l'automòbil mou inversions molt elevades i genera molts llocs de treball, a més d'arrossegar una indústria auxiliar molt potent. Això fa que els fabricants de cotxes siguin un bon reclam. En qualsevol cas, Brilliance és un dels 10 primers fabricants de vehicles de la Xina i cotitza a les borses de Hong Kong i Frankfurt. Fabrica cotxes, minibusos i components. Des del 2003 fa turismes de la marca BMW per al mercat xinès, a través d'una empresa mixta formada amb la multinacional alemanya.

La subsidiària del grup Huachen Automotive Group compta amb acords similars amb altres marques del sector, com les japoneses Toyota i Mitsubishi. Brilliance va vendre a tot el món l'any passat 95.180 minibusos i 70.488 vehicles BMW fabricats a la Xina. Ara es tracta de fabricar a la vora de cada mercat.

stats