Crònica 27/12/2010

Mascarell s’inclina pel ‘sí’ a Mas per Cultura

Tot està pendent d’una darrera reunió avui. Però la trobada hi serà perquè Ferran Mascarell, exconseller de Cultura amb el PSC i militant del partit, es planteja seriosament tornar al Govern. Ara, amb CiU.

F. Casas / A. Balanzà
3 min

BarcelonaEl divendres, al bar d’un exclussiu hotel de Barcelona, Artur Mas va oferir a Mascarell la conselleria de Cultura. Buscaba un independent de perfil “potent”. Havia començat per les dones però Imma Tubella, Mònica Terribas i Rosa Maria Malet li havien dit que no. L’aposta per Mascarell té un impacte diferent al sector, però si es confirmés és una bomba política que ahir tenia capficats als dirigents del que encara és el seu partit, el PSC. Mas busca un govern “dels millors” i necessita independents de renom per donar imatge d’obertura més enllà del perímetre polític de CiU. Mascarell va escoltar a Mas i s’ha pres el cap de setmana nadalenc per pensar-s’ho. I està disposat a dir sí.

Però, segons el seu entorn, encara té reserves i condicions. Si les qüestions relacionades amb la política cultural no el satisfan i no constata una clara aposta malgrat la situació de crisi econòmica, refusarà ser conseller i, de retruc, li crearà un autèntic problema a Mas.

Fa més d’un any que Mas repeteix que vol conformar un “Govern dels millors”, de forma anàloga al que ja va impulsar el president francès, Nicolas Sarkozy, quan va guanyar les presidencials de 2007. En aquell moment, va nomenar un executiu que incloïa un socialista dirigint la cartera d’Exteriors i un centrista liderant Defensa, el que va descol·locar encara més un Partit Socialista Francès en ple debat intern. Les comparacions són odioses amb Catalunya, però també cal tenir en compte que el president francès ha fet un gir a la dreta que ha culminat amb un nou executiu nomenat a mitjans de novembre sense dirigents d’esquerres i liderat per l’ala més conservadora de la UMP.

Si Mascarell fa el pas, tornarà al Govern amb el càrrec que va ostentar set mesos en l’última fase de Pasqual Maragall (entre abril i novembre de 2006). Aquella experiència no va tenir continuïtat malgrat les pressions a favor seu dels sectors culturals, perquè José Montilla va pactar que en el segon tripartit que Cultura correspondria a ERC, que va sumar-li Mitjans de Comunicació i situar-hi l’independent Joan Manuel Tresserras al capdavant.

Caracteritzat per la seva carrera de fons però en ascens constant, Mascarell va congelar les seves aspiracions polítiques fitxant per RBA com a cap de l’àrea audiovisual i conseller delegat i va dedicar-se amb intensitat a l’articulisme en diversos mitjans de comunicació, entre els quals actualment hi ha l’ARA. També ha col·laborat en diverses ocasions i formats amb la Fundació CatDem, la de CDC. És vicepresident de l’Ateneu Barcelonès.

Tot plegat, però, formava part d’una evolució ideològica que l’ha dut a ser molt crític amb la manca de perfil del PSC davant del PSOE i amb la direcció que prenia el partit, sobretot a Barcelona, fins al punt que abans de l’estiu Mascarell va plantejar llançar una agrupació d’electors que el presentés com a alternativa a Jordi Hereu a l’alcaldia. Una conversa entre ells dos, però, i la intenció d’Hereu de seguir-se presentant de totes totes sota les sigles del PSC, va fer dessistir l’historiador de tornar a l’Ajuntament –on ho havia estat tot (portaveu del govern, regidor de Cultura, regidor i president del districte de Gràcia)– i va obrir-li la porta a noves opcions. Tot i això darrerament va escoltar també Jordi Portabella, d’ERC, que pensava en ell per un pol catalanista i d’esquerres a la ciutat.

stats