ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 30/07/2011

Massa aviat per consolidar el procés de pau

Al País Basc, l'avançament electoral topa amb els interessos del PNB, el PSE-EE i l'esquerra abertzale. El nacionalisme tem que una victòria del PP de Rajoy faci perillar l'incipient procés de pau.

Daniel Gómez
3 min
El PNB, de portes endins L'avançament ha agafat a contrapeu al partit d'Urkullu, en ple debat per renovar la cúpula i designar candidat a lehendakari luis tejido

Bilbao.Euskadi volia guanyar temps i preferia mantenir-se al marge de les urgències de la política espanyola. Les presses xoquen amb els interessos abertzales, del PSE-EE i del PNB, que preferien -per motius diferents- que Zapatero esgotés la legislatura, que acaba el març del 2012. L'avançament obliga l'antiga Batasuna, ara representada per Bildu, a accelerar el diàleg amb Aralar per buscar una candidatura unitària al Congrés i el Senat. Les bases d'Aralar s'han de posicionar a l'octubre. Massa just. I comporta el risc que la plataforma electoral independentista no estigui prou madura. Però el que més preocupa als abertzales és que el PP arribi al poder i posi traves a l'incipient procés de pau. Ahir el portaveu de Bildu, Mariano Álava, de visita a Barcelona convidat per Solidaritat Catalana, va obrir la porta també a integrar el PNB en un eventual front nacionalista a Madrid.

Estratègia abertzale a debat

El moviment independentista debat ara si ha d'intensificar la política de gestos de distensió perquè Rubalcaba l'aprofiti per evitar un govern del PP. Però això és tant com subordinar l'estratègia pacificadora de Batasuna als interessos electorals del PSOE. Un risc que un sector de l'independentisme no vol assumir. Troba més assenyat que el procés mantingui els ritmes propis, sense pensar què convé al PSOE. Aquest sector abertzale creu que un comunicat d'ETA que aprofundís en la resolució del conflicte, no evitaria la derrota de Rubalcaba. Creu que res ja no pot esvair el malestar que ha generat entre la ciutadania la gestió de Zapatero.

És més, considera que el gest per facilitar les coses als socialistes podria hipotecar, davant un nou govern del PP, els esforços pacificadors dels últims dos anys. Batasuna entenia que la millor opció passava per guanyar temps i enfortir el procés iniciat. En tot cas, és un debat obert sense resolució sobre el camí a seguir: blindar el procés o exposar-lo a les turbulències de les eleccions espanyoles en benefici d'un PSOE necessitat d'ajut.

El que sí que descarta l'esquerra abertzale és un imminent anunci de dissolució d'ETA, com apuntaven aquesta setmana diversos diaris madrilenys remetent-se a filtracions policials. Si en els pròxims dies hi ha un pronunciament d'ETA -demà l'organització compleix 52 anys- serà per mostrar disposició a una sortida pacífica i dialogada, en la línia dels últims comunicats.

Neguit penebista

El PNB comparteix amb Batasuna la preocupació per la sort del procés de pau amb Mariano Rajoy a la Moncloa. I recela de l'avançament electoral. Els nacionalistes estaven oberts a negociar el pressupost del 2012 per donar recorregut a Zapatero. Però com apuntava ahir el portaveu al Congrés, Josu Erkoreka, la batalla entre el govern i el partit "l'ha acabat guanyant el partit", és a dir, el candidat Rubalcaba, partidari de no esgotar la legislatura.

La formació d'Iñigo Urkullu també necessitava temps. Ha de renovar la direcció entre desembre i gener, i designar candidat a lehendakari. Així, pel PNB l'avançament és un estorb, i més amb la maquinària treballant en clau interna.

L'escenari polític també és complicat per al PSE. Patxi López és lehendakari gràcies al suport del seu soci preferent, el PP. Una victòria de Rajoy a Espanya deixaria en una situació compromesa l'actual govern basc, que es podria veure forçat a avançar les eleccions, que no toquen fins al 2013. El compte enrere, a Euskadi, ha començat, i el futur del lehendakari és incert. Aquesta setmana Antonio Basagoiti ha avisat López que els populars cada cop confien menys en la seva gestió. I qui avisa no és traïdor.

stats