VIOLÈNCIA EXTREMISTA
Crònica 04/04/2011

Massacre dels talibans contra els sufís al Pakistan

Pau Miranda
2 min
Voluntaris evacuen a un hospital de Multan una de les ferides en l'atemptat d'ahir en un santuari.

Corresponsal a islamabadUn doble atemptat ahir al santuari de Sakhi Sarwar, a la província del Panjab, va deixar prop d'una cinquantena de fidels morts i més d'un centenar de ferits, la majoria greus.

L'atac va ser reivindicat a l'agència Reuters pels talibans pakistanesos i significa un nou cop contra els creients de la branca sufí, que els més radicals consideren aliena a l'islam.

Segons fonts de la policia local, dos militants suïcides es van fer esclatar a l'entrada del santuari, a Dera Ghazi Khan, on tenia lloc un festival anual. Ahir a última hora la cadena local de televisió parlava de 44 víctimes mortals.

La quantitat de fidels que s'hi havien aplegat va ampliar la magnitud de la massacre, que podria haver estat encara pitjor si un tercer terrorista hagués encertat a fer esclatar la seva armilla bomba. El militant va fallar i va quedar ferit.

La xifra de morts definitiva no se sabrà probablement fins avui o demà, a causa, entre altres motius, de la falta de coordinació entre les diverses administracions i les forces de seguretat. Les informacions de diversos mitjans locals ahir ja es referien a les dificultats que hi va haver per evacuar els ferits, en un barri de carrers molt estrets, i al fet que no hi havia prou ambulàncies. Molts fidels que van sobreviure van escridassar la policia.

Ara feia força mesos que no hi havia hagut atemptats d'aquesta magnitud contra els sufís, una branca de l'islam molt arrelada al subcontinent indi però que és rebutjada pels radicals sunnites pel seu misticisme i la tendència a venerar sants.

De fet, molts analistes parlen de les creixents divisions entre les branques de l'islam al Pakistan com un factor més, i no menor, de la inestabilitat que no para d'augmentar al país.

Un dels atemptats més sagnants contra els seguidors del sufisme va tenir lloc el juliol passat contra el santuari de Data Darbar, a la ciutat de Lahore, al nord-est del Pakistan. També va deixar més d'una quarantena de morts.

stats