UNIVERSITATS
Crònica 19/05/2011

Màsters el triple de cars per als estrangers

Una de les mesures als plans d'austeritat de la UAB i la UPF és incrementar el preu de la matrícula dels màsters als estudiants extracomunitaris, que pagaran el curs vinent 3,5 cops més que un d'aquí.

Sònia Sánchez
2 min
La Universitat de Barcelona, que no té preus diferents en funció de la nacionalitat, és la que té més estudiants de màster.

Barcelona.Juan Camilo Contreras és colombià i fa un màster d'història de la ciència a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És un màster d'un any però ell ha hagut de distribuir-lo en dos perquè no podia pagar de cop els 4.500 euros que li costa. Potser sí que hauria pogut fer front als 1.819 euros que costa el mateix màster a un estudiant de la Unió Europea (UE), però encara hauria pogut afrontar menys el preu del curs vinent, quan 60 crèdits costaran 1.956 euros per a un estudiant europeu i 6.840 euros per a un alumne extracomunitari.

Aquesta diferència de preus segons la nacionalitat és una possibilitat que obre el decret anual de preus universitaris de la Generalitat de Catalunya des de fa quatre anys i que algunes universitats catalanes comencen a aplicar ara com a mesura d'estalvi davant de les retallades. Tant la UAB com la Pompeu Fabra (UPF) han previst aquest augment, que multiplicarà per 3,5 els preus dels màsters del curs vinent per als estudiants de fora de la UE. El vicerector econòmic de la UAB, Joan Gómez Pallarès, diu que la mesura conté "una clàusula de revisió" per eliminar-la en cas que provoqués una davallada important d'alumnes no comunitaris, però està convençut que no serà així perquè l'estudi de les dades constata que "amb l'augment de l'any passat, amb preus 2,5 cops més alts per als extracomunitaris, la diferència va ser només de quinze matriculacions".

Divisió d'opinions

Però alguns professors de màster sí que temen aquesta davallada. De fet, la sotscoordinadora del màster de tractament de la informació de la UAB, Àngels Catena, assegura que ja s'està notant a les preinscripcions rebudes per al curs que ve, en què l'afluència d'estudiants no comunitaris està sent "baixíssima" en comparació amb altres anys. Tot i així, hi ha divisió d'opinions i altres responsables de màster destaquen el fet que molts d'aquests estudiants vénen amb beques i que els preus de les matrícules no cobreixen en cap cas el cost real dels estudis. Una opinió que coincideix amb la del vicegerent de docència de la UPF, Pere Torra, que remarca que els preus catalans de màster són dels més baixos de la UE. "En l'entorn internacional no entenen que un màster d'enginyeria que a Anglaterra costa 24.000 euros, aquí costi 1.800", assenyala.

Per contra, l'Assemblea d'Estudiants de Tercer Cicle de la UAB veu aquesta distinció de preus com "una mesura xenòfoba i discriminatòria" que ataca "un col·lectiu molt vulnerable". Una de les portaveus de l'assemblea, Florencia del Castillo, assegura que la preocupació per la pèrdua d'estudiants no comunitaris s'ha deixat sentir fins i tot als òrgans de govern de la universitat.

Tot i que cap preu no és definitiu fins que el Govern no publiqui, el mes que ve, el decret anual que fixa els criteris, tot sembla indicar que la possibilitat de multiplicar fins a quatre les matrícules de màster per als estudiants no comunitaris es mantindrà. Els sotsdirector d'Universitats de la Generalitat, Josep Ribas, defensa que és "lògic que en un sistema públic subvencionat, els estudiants les famílies dels quals aporten recursos públics a través dels impostos paguin un preu menor que els que no tributen en aquest Estat". Ribas assegura, a més, que "la majoria de sistemes universitaris de països avançats fan aquesta diferenciació de preus des de fa temps".

stats