IMPUTACIÓ DEL DUC DE PALMA
Crònica 08/01/2012

Matas va instar Sa Nostra a col·laborar amb Urdangarin

Un exdirectiu de Sa Nostra ha declarat que la caixa va tancar un patrocini "estrany" amb Iñaki Urdangarin per recomanació del Govern Balear. Una pràctica comuna, segons els informes de la fiscalia.

Enric Borràs
3 min
Urdangarin va aconseguir sucosos acords de patrocini amb el Govern Balear de Jaume Matas a través de l'Instituto Nóos.

PALMA.El govern de Jaume Matas no només es va saltar tots els procediments administratius per fer contractes milionaris amb l'Instituto Nóos, sinó que també va arribar a recomanar a empreses privades que patrocinessin els congressos de la fundació del duc de Palma. Així es desprèn de la declaració d'un alt directiu de Sa Nostra que consta al sumari del cas Urdangarin.

Francisco Juan Simón, que va ser membre del consell d'administració i la comissió executiva de Sa Nostra durant els anys 2004 i 2005, va explicar com a testimoni al jutge José Castro i als fiscals Anticorrupció de les Illes Balears la manera poc habitual com Iñaki Urdangarin els havia demanat el patrocini de l'Illes Balears Forum. Segons consta a la declaració, el gendre del rei espanyol va demanar al director i al president de l'entitat financera que patrocinessin el primer congrés que feia l'Instituto Nóos a l'arxipèlag tot just divuit dies abans que comencés l'esdeveniment.

Simón es va assabentar de tot plegat quan el president de Sa Nostra els ho va explicar el 15 de novembre del 2005 en una reunió de la comissió executiva set dies abans que comencés aquell congrés. Allà, va declarar, "el director general va manifestar que, per part del Govern Balear, s'havia recomanat a Sa Nostra la participació en l'esdeveniment organitzat per l'Instituto Nóos". El testimoni va confessar al jutge que tot plegat havia estat una "sorpresa" perquè es va plantejar d'una manera "estranya" i amb molt poc temps de marge. Va afegir que fins i tot s'hi havia oposat perquè no encaixava amb els objectius de l'entitat però que en realitat era una decisió "ja presa" pel president i el director general. El consell d'administració que es va fer quatre dies abans del congrés va ratificar el patrocini. Per això, segons Simón, van pagar 50.000 euros a l'Instituto Nóos per cada un dels congressos que va organitzar a Palma.

El testimoni va explicar en la declaració que durant la primera reunió en què el president i el director general van exposar la sol·licitud de patrocini d'Urdangarin "tant l'un com l'altre semblaven bastant incòmodes davant d'aquesta petició". Tot indica, doncs, que tot i que era una demanda estranya -com confessa Simón-, Sa Nostra es va veure empesa a donar-hi suport. I no només per la recomanació del govern autonòmic, sinó, segurament, sobretot perquè qui ho demanava era Urdangarin, el gendre del rei Joan Carles I. De fet, la posició social del duc de Palma va ser la que va empènyer moltes altres entitats privades a patrocinar o fer negocis amb l'Instituto Nóos.

Acords amb València i Vila-real

Així va passar amb els clubs de futbol València i Vila-real. L'expresident del València Juan Soler va declarar que es va sentir "obligat" a pagar a Nóos perquè "era Iñaki Urdangarin qui ho demanava". El president i principal accionista del Vila-real, Fernando Roig, també va reconèixer que havia contractat un estudi de patrocini de l'estadi del seu equip a la fundació "perquè Iñaki Urdangarin n'era el president".

Soler va explicar que des de la Generalitat Valenciana l'havien convocat a una reunió amb altres empresaris, l'any 2005, en què Urdangarin els va presentar l'Instituto Nóos i els va demanar diners. Segons Soler, "era un acte estrany perquè no deixaven clar l'objectiu final". El club va acabar pagant 30.000 euros a la fundació per patrocinar el congrés Valencia Summit. Roig, en canvi, va acceptar pagar 696.000 euros per un informe de tretze pàgines en què es deia que es podrien aconseguir més de 3,6 milions d'euros amb el patrocini del Madrigal. Va declarar que havia pensat que Urdangarin li podria trobar espònsors, però no va acabar sent així. Amb tot, el propietari del Vila-real també va pagar 250.000 euros des de la seva empresa Roig Grupo Corporativo per col·laborar dos anys amb el Valencia Summit.

Un dels informes de la fiscalia revela que l'Instituto Nóos va aconseguir força capital per patrocinar els congressos que feia per encàrrec dels governs populars de les Illes Balears i de València. S'hi diu, per exemple, que els 430.000 euros que van servir per pagar als directius del primer congrés Illes Balears Forum van sortir sobretot de patrocinadors privats. Aquests diners s'han de sumar als 1,2 milions que va cobrar l'Instituto Nóos directament del govern Matas.

stats