CORRUPCIÓ, CONDEMNA HISTÒRICA
Crònica 21/03/2012

Matas sí que paga: sis anys de presó

L'expresident balear Jaume Matas passarà sis anys a la presó pels contractes amb fons públics del periodista que li escrivia els discursos. Aquesta és, però, només una de les 26 peces de tot el cas Palma Arena.

Enric B. Abelló
3 min
El mapa de les 26 peces separades de la trama Palma Arena, actualitzat després de la condemna de Jaume Matas

PALMA.Jaume Matas ha passat de projectar òperes impossibles, velòdroms per a competicions internacionals i hospitals d'última generació a pensar com viurà entre reixes. La secció primera de l'Audiència de Palma el va condemnar ahir a sis anys i dos dies pels pagaments fraudulents al periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany. La sentència encara no és ferma, el seu advocat ha anunciat que la recorrerà al Tribunal Suprem, però podria acabar a la presó abans que el recurs no es resolgui.

La Fiscalia Anticorrupció encara no ha decidit si demanarà empresonar Matas de manera preventiva. Si ho fes, la decisió recauria en el mateix tribunal que l'ha jutjat. La duresa de la condemna pot ser un argument per demanar-ho i evitar el risc de fuga, però l'expresident ja ha pagat una fiança de 2,5 milions d'euros i això es pot considerar com una assegurança que ho eviti.

Sigui com sigui, el primer judici del cas Palma Arena, dividit en 26 peces, és un cop dur contra l'expresident. I això que es jutjaven delictes sobre uns 480.000 euros públics, una quantitat relativament petita si es compara amb altres peces del cas. Precisament per això aquesta sentència és especialment important. Cal tenir en compte, a més, que arriba just després de l'absolució d'un altre expresident del PP, el valencià Francisco Camps, pel cas dels vestits .

La sentència també condemna l'expresident a nou anys i mig d'inhabilitació i a pagar una multa d'11.256 euros. Això, a banda de la indemnització de 13.316 euros que hauran de pagar entre els quatre condemnats. Tot això perquè se'l considera culpable de tràfic d'influències i d'inducció al frau en l'administració, a la falsedat en documents mercantils i oficials, a la prevaricació i a la malversació de fons públics.

Després de Matas, el principal perjudicat per la sentència és l'articulista d' El Mundo Antonio Alemany, que va cobrar fins a 480.000 euros a través d'un concurs públic manipulat, contractes menors per feines que no es van fer i una subvenció per crear l'Agència Balear de Notícies (ABN), que en realitat va servir per finançar un diari digital d'extrema dreta anomenat Libertad Balear. Si el recurs del seu advocat no prospera, Alemany haurà de passar tres anys a la presó i haurà de pagar 6.000 euros de multa pels delictes de prevaricació, falsedat en documents oficials i mercantils i malversació de fons públics.

A més, el tribunal condemna l'exdirector de comunicació de Matas, Joan Martorell, a un any i mig de presó. Miguel Romero, propietari de Nimbus, que hauria servit de pantalla per al concurs manipulat a favor d'Alemany, ha estat condemnat a un any, un mes i quinze dies. Les ex caps de gabinet, Maria Umbert i Dulce Linares, han quedat absoltes.

La sentència considera que Matas va impulsar "des de l'ombra" el concurs arreglat a mida per contractar Alemany a través de Nimbus. L'empresa rebia, amb aquest contracte, uns 4.500 euros al mes, amb els quals pagava el periodista i es quedava una comissió del 5%. D'aquesta manera, Alemany podia continuar treballant a El Mundo sense que fos evident que era assessor del president i també podia tancar altres contractes amb l'administració. Va aprofitar aquesta situació per crear l'ABN i cobrar 272.243 euros d'una subvenció del Govern Balear. La sentència condemna Matas pel delicte de tràfic d'influències perquè considera que va forçar aquesta subvenció per al seu escriptor particular, que elogiava a la premsa els discursos que ell mateix feia.

El precedent de Cañellas

Amb aquesta sentència, Matas -que va governar del 1996 al 1999, del 2003 al 2007 i que entremig va ser ministre de Medi Ambient- esdevé el primer president de les Illes Balears condemnat. Gabriel Cañellas, també del PP, va ser jutjat i considerat culpable d'acceptar un suborn l'any 1997, però el van absoldre perquè el delicte havia prescrit.

stats