TRANSICIÓ POLÍTICA
Crònica 17/04/2012

Màxima tensió a Egipte pel veto als presidenciables favorits

David D. Kirkpatrick
2 min
Màxima tensió a Egipte pel veto als presidenciables favorits

THE NEW YORK TIMES / EL CAIRELa política egípcia viu un nou tumult després que la comissió electoral presidencial eliminés dissabte de la cursa electoral deu candidatures, entre les quals tres de les cinc favorites per guanyar. La comissió va esgrimir diverses raons tècniques per prohibir les candidatures poc més d'un mes abans que comenci la votació. En el cas de l'excap d'intel·ligència del govern de Hosni Mubàrak, Omar Suleiman, va clarificar que l'havia desqualificat perquè li faltaven 31 de les 30.000 declaracions notariades de suport necessàries per entrar a la cursa. No quedava clar si es permetrà que la seva campanya compensi la diferència.

El suspens en l'elegibilitat de Suleiman s'afegeix als dubtes sobre la credibilitat del procés electoral, causats per la decisió radical de la comissió d'eliminar-lo de la cursa juntament amb els dos islamistes favorits, Khairat al-Xater, considerat líder de l'ànima política dels Germans Musulmans, i Hazem Abu Ismail, l'abanderat dels islamistes ultraconservadors.

En una cursa dominada d'una bansa pels islamistes i de l'altra pels exoficials del govern Mubàrak, més seculars, l'anunci de dissabte sembla, si més no, imparcial, ja que denega la participació als aspirants més polaritzats dels dos bàndols. Però la potencial tornada de Suleiman, de 75 anys, podria trencar aquest equilibri. Si es fes realitat, els moviments islamistes tornarien a l'ansietat que els va provocar l'entrada en campanya de Suleiman a l'últim minut, tot just fa una setmana.

Suleiman era virtualment l' alter ego de Mubàrak: ha fet pública la seva visió que Egipte no està preparat per a la democràcia, i s'ha mostrat obertament hostil als islamistes que avui dominen el Parlament. A més té lligams profunds amb els serveis d'intel·ligència -el seu cap de campanya és el seu excap de personal als serveis d'espionatge-, cosa que provoca el temor que es reactivin pràctiques de l'era Mubàrak, com col·locar micròfons en oficines de candidats i manipular comicis.

Continuisme versus radicalitat

La popularitat de Suleiman és difícil de mesurar, però els seus oponents temen que el seu missatge de mà dura podria triomfar entre els egipcis frustrats amb el tumult polític i la crisi que viu el país des del derrocament de Mubàrak. Desenes de milers d'islamistes van protestar divendres a la plaça Tahrir en contra de la seva candidatura, i el Parlament es va afanyar a aprovar la llei que li prohibirà presentar-se.

Tots tres candidats van dir diumenge que estaven preparant apel·lacions per a la comissió, que s'espera que publiqui la llista final de candidats d'aquí a pocs dies. Els Germans Musulmans, el grup islamista que domina el Parlament, van dir diumenge que estaven preparats per continuar competint fins i tot sense el seu candidat principal, Al-Xater. Mentre els advocats del partit lluiten contra la desqualificació -per una condemna en un judici de l'era Mubàrak-, Al-Xater va dir que donaria suport al candidat de reserva, Mohammed el-Mursi, director del braç polític dels Germans.

El salafista Ismail va ser bloquejat perquè la seva mare va obtenir la ciutadania dels EUA abans de morir, i això li impedeix presentar-se, segons una llei aprovada després de la destitució del dictador.

stats