EUSKADI BUSCA LA PAU
Crònica 27/02/2012

'Mea culpa' de l'esquerra Abertzale amb les víctimes d'ETA

L'esquerra abertzale va mostrar ahir sensibilitat envers les víctimes d'ETA, en un gest més cap a la pacificació d'Euskadi. El col·lectiu es va disculpa pel "dolor" causat per l'organtizació armada.

Daniel Gómez
2 min
'Mea culpa' de l'esquerra  Abertzale amb les víctimes d'ETA

SANT SEBASTIÀL'esquerra abertzale ha acabat entonant el mea culpa després de dècades de violència. En un acte celebrat ahir al Palau Kursaal de Sant Sebastià, els independentistes assumien, per primer cop, que a causa de "la cruesa del conflicte" no han demostrat prou sensibilitat amb les víctimes d'ETA. Aquest reconeixement forma part d'una declaració que porta el títol de "Vent de solució". En el text, l'esquerra abertzale manifesta el seu "profund penediment" per les "conseqüències derivades de l'acció armada d'ETA" i també per la posició política que ha mantingut en relació a ella, en la mesura que això "hagi pogut suposar, encara que no de manera intencionada -s'apunta- un dolor afegit o un sentiment d'humiliació per a les víctimes".

El govern basc va criticar "l'ambigüitat" del pronunciament, els socialistes el van considerar "un pas massa curt" i "una maniobra de distracció", i el PP insistia una vegada més que "l'únic canvi qualitatiu és trencar definitivament amb ETA i exigir la seva dissolució incondicional". Crítiques al marge, no és la primera vegada que l'esquerra abertzale reflexiona sobre aquesta qüestió. El mes de desembre l'Acord de Gernika -integrat per forces sobiranistes, entre elles Batasuna- ja va reconèixer el "dolor i patiment" provocats al País Basc "tant per la violència d'ETA com per les estratègies de guerra bruta dels estats espanyol i francès".

Un graó més

La declaració d'ahir suposa un pas més en el reconeixement del dany causat, i es dóna després que dissabte els bisbes de Bilbao, Sant Sebastià i Vitòria fessin pública una homilia conjunta reclamant a ETA que demani perdó de manera sincera a les víctimes per afavorir la pau i la reconciliació. Amb aquest nou gest els independentistes continuen cremant etapes sense esperar moviments del govern espanyol.

El PP ha deixat clar que no pensa obrir cap línia de diàleg amb ETA, no preveu introduir canvis en la política penitenciària mentre l'organització no es dissolgui i manté el setge policial contra ella. Malgrat això, els dirigents independentistes segueixen endavant amb el guió que s'han traçat per edificar un nou procés de pau. En aquesta matèria, l'esquerra abertzale està aplicant els consells de mitjancers internacionals com Brian Currin, el seu assessor de capçalera.

Brian Currin i el PP

Aquest advocat sud-africà entén que al PP no se li pot concedir capacitat de veto i que si no es vol moure caldrà obligar-lo a fer-ho posant en marxa iniciatives per desactivar la seva actitud. I el nou document, "Vent de solució", n'és una.

La declaració de l'esquerra independentista també planteja la necessitat de crear una Comissió Internacional de la Veritat, que aclareixi tots els episodis de violència que s'han donat -i no sols d'ETA-, i que l'Estat apliqui una "justícia transicional", és a dir, un conjunt de mesures polítiques i jurídiques que permetin consolidar una pau definitiva a Euskadi.

stats