ELECCIONS A RÚSSIA
Crònica 19/05/2011

Medvédev manté la incògnita sobre les presidencials del 2012

Bricio Segovia
2 min
Una dona segueix per la televisió la primera roda de premsa en tres anys del president rus, Dmitri Medvédev.

MOSCOUPutin o Medvédev? Els russos continuen sense saber quin dels dos polítics concorrerà a les eleccions presidencials del 2012. L'actual president, Dmitri Medvédev, va mantenir ahir l'interrogant en la roda de premsa més multitudinària que ha convocat en els tres anys que és al poder. Els més de 800 periodistes que hi eren van veure les ànsies de titular minvades quan Medvédev va dir que prendrà la decisió de presentar-se a la reelecció "en el moment precís, quan es donin les condicions adequades i sigui segur que tindrà un impacte polític decisiu". "Serà molt aviat", va afirmar.

El tàndem format per Medvédev i el seu primer ministre, Vladímir Putin, ha anat alimentant les especulacions sobre què faran a les presidencials amb el seu silenci. Encara que tots dos han evitat parlar dels seus plans, la majoria d'analistes esperen que Putin torni a reclamar el càrrec que ja va ocupar entre 2000 i 2008 i que va haver d'abandonar perquè la Constitució no li permetia governar tres legislatures seguides.

Ara les coses han canviat, ja que el seu pupil -Medvédev- va esmenar el text per ampliar el mandat presidencial de quatre a sis anys, i Putin aspiraria a ocupar la presidència fins al 2018, si fos candidat. Però l'exagent del KGB es guarda el seu as a la màniga i només manté que ell i Medvédev "van decidir fa molt temps que prendrien una decisió consensuada sobre les eleccions en favor dels interessos del poble rus".

Per la seva banda, Medvédev ha anat adquirint durant el seu mandat una actitud cada cop més crítica amb el seu company de tàndem. Una postura que molts veuen com un intent de deixar de banda la imatge d'home titella que té davant la comunitat internacional.

Medvédev marca perfil

A les discrepàncies sobre Líbia i sobre el destí del magnat rus i opositor empresonat Mikhaïl Khodorkovski, ahir se'n va afegir una altra. Medvédev va assegurar que "Rússia es pot modernitzar més ràpidament del que pensa Putin", una afirmació que posa de relleu el seu caràcter reformista, que no comparteix amb el seu mentor. I Medvédev encara va deixar un altre missatge que bé es podria dirigir a Putin: "Ningú no arriba al poder per sempre, la gent que té aquestes expectatives sol acabar malament". Sigui com sigui, Putin continua la seva campanya no oficial i fa dues setmanes va anunciar la creació del Front Popular, un grup que inclourà sindicalistes, veterans i entitats de joves vinculats al seu partit, Rússia Unida (RU).

Els partits de l'oposició no han vist amb bons ulls la proposta de Putin i la consideren una maniobra electoralista motivada per la caiguda de la popularitat de RU a les enquestes. De fet, segons un estudi fet a l'abril, aquest partit compta amb la confiança del 43% de l'electorat, deu punts per sota que al gener.

Segons els experts, la creació del Front Popular permetria a Putin, que continua sent el polític més popular de Rússia, desvincular-se de RU, cada cop més associat als conceptes de corrupció i burocràcia. Això també podria acabar amb el sistema bipartidista que inclou el partit Rússia Justa, creat abans de les eleccions parlamentàries del 2007.

I, mentrestant, Medvédev encara no té cap partit al darrere, tot i que ha manifestat que espera aconseguir el suport d'una formació si finalment aspira a la reelecció.

stats