CURSA PER A LES PRESIDENCIALS
Crònica 22/06/2011

Medvédev obre la porta a la tornada de Putin al Kremlin

Bricio Segovia
3 min
El president rus, Dmitri Medvédev, en ple discurs d'una cerimònia d'entrega de medalles celebrada dilluns a Moscou.

MoscouEl president de Rússia, Dmitri Medvédev, comença a donar pistes sobre qui concorrerà a les eleccions presidencials del 2012. Sense trencar del tot el misteri que mantenen sobre la qüestió amb el seu company de tàndem i primer ministre, Vladímir Putin, en les últimes intervencions públiques ha revelat que només un dels dos serà candidat al Kremlin.

"El meu col·lega i vell amic Vladímir Putin i jo representem en gran mesura la mateixa força política. Per tant, la rivalitat entre nosaltres aniria en detriment de les tasques i propòsits pels quals hem lluitat aquests anys", va afirmar Medvédev en una entrevista al diari britànic Financial Times .

Medvédev es va mostrar interessat a mantenir-se en el poder una legislatura més (és a dir, fins al 2018) per tal de finalitzar els ambiciosos objectius que va plasmar en el seu programa electoral i "modernitzar l'economia i la societat, així com el sistema polític".

"Paciència" i "suspens" necessaris

Tot i que no va dir quan anunciaria la seva decisió de presentar-se o no de nou a la cursa electoral o quedar-se'n al marge, el president va demanar "una mica de paciència" i va remetre's a les paraules que va pronunciar dissabte a la cloenda del Fòrum Econòmic Internacional de Sant Petersburg: "No caldrà esperar gaire. Qualsevol història ha de tenir suspens, si no la vida seria molt avorrida".

Durant el seu mandat, Medvédev ha anat tenint una actitud cada cop més crítica amb Putin i últimament ha intentat rebaixar la tensió creada. Tant és així que Medvédev va titllar d'"inapropiats" els comentaris que posen de manifest les creixents diferències entre tots dos polítics.

Però el cert és que la visió que Medvédev té de Rússia divergeix de la del seu mentor. Mentre que Putin ha promogut sempre la centralització del poder executiu i un model de desenvolupament basat en la creació de grans corporacions nacionals controlades per l'Estat, Medvédev s'ha encarregat de desfer part d'aquesta tasca en els tres anys que fa que és al poder.

La mostra més clara va ser la destitució de ministres als consells directius de grans corporacions, com la petroliera Rosneft o el banc VTB, així com del veterà alcalde de Moscou Iuri Luzhkov, involucrat en nombrosos casos de corrupció. A més, durant el recent fòrum econòmic, el cap del Kremlin va apostar per una economia de mercat, la descentralització del país i la lluita contra la corrupció, una de les grans rèmores de Rússia.

Condicionat a la decisió de Putin

"En alguns països hi coexisteixen força bé les economies de mercat i una rivalitat política limitada. Potser això és acceptable en alguns estats, però no a Rússia", va assenyalar Medvédev. El mandatari rus va afegir que "qualsevol líder que ha estat president simplement ha de voler presentar-se a les eleccions". Però la majoria d'analistes creuen que la seva decisió estarà condicionada per les intencions de Putin, considerat encara l'home fort de Rússia, de reclamar el càrrec que ja va ocupar entre el 2000 i el 2008.

De fet, mentre que l'actual president rus no té encara el suport clar de cap partit, sembla que per la seva banda l'exagent del KGB ja ha començat a fer campanya amb la creació del Front Popular de Rússia (FPR). Aquesta nova entitat pretén agrupar empresaris, sindicalistes, veterans i entitats de joves vinculats al partit del primer ministre, Rússia Unida (RU).

Segons els experts, la creació de l'FPR seria una estratègia política de l'actual primer ministre rus també de cara als comicis parlamentaris del desembre.

Vladímir Putin, que continua sent el polític més popular a la federació, aconseguiria així desvincular-se del seu RU, que cada cop s'associa més als conceptes negatius de corrupció i burocràcia.

stats