RETALLADA A L'ORGANISME IMPULSAT PER ICV
Crònica 26/01/2011

El Memorial Democràtic quedarà reduït a la mínima expressió

S. G.
2 min

Barcelona.El terratrèmol reestructurador del nou Govern afecta sobretot els departaments i organismes que va capitanejar ICV durant l'era del tripartit. És el cas del Memorial Democràtic, que patirà una important reducció. Un cop destituït dilluns a la nit el fins ara director, el politòleg Miquel Caminal, fonts del Govern asseguren que se suprimirà la direcció general de la Memòria Democràtica i que es concentrarà tot en un sol espai.

En tractar-se d'un càrrec de confiança del tripartit, el cessament de Caminal ha estat considerat a l'oficina com una conseqüència lògica del canvi de govern. Fonts del Memorial Democràtic insisteixen que fins ara no s'ha rebut "cap directriu" sobre el seu funcionament ni cap notícia sobre una hipotètica retallada important més enllà de la reducció general de la despesa de la Generalitat. Tot i això, l'executiu d'Artur Mas considera que n'hi ha prou amb només un espai, el del Memorial, per gestionar tota l'activitat i, per tant, suprimirà la direcció general i retallarà sensiblement el pressupost i l'activitat de la institució. La mesura també afectarà una part important de la quarantena de persones que treballen en els dos espais, algunes de les quals seran recol·locades en altres departaments.

L'organisme, que l'any passat va organitzar més de 300 actes de recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica, va tenir el 2010 un pressupost de 7,8 milions d'euros -entre el Memorial i la direcció general-, la meitat destinats a aportacions a consorcis i entitats sense ànim de lucre. Malgrat la destitució, Caminal, que en els últims dies havia seguit treballant en projectes vigents i futurs a ritme normal, es va mostrar obert a seguir col·laborant amb la institució en un futur.

El Memorial depèn ara de la conselleria de Governació, al capdavant de la qual hi ha Joana Ortega, d'Unió. Els primers dies del nou Govern hi va haver incertesa sobre el departament en què recauria l'entitat, que CiU no volia crear.

stats