Crònica 29/12/2010

Mena decideix posar-se a l'altra banda

El catedràtic d'economia té un perfil molt semblant al de Mas-Colell: professor respectat, acostumat als mitjans de comunicació i molt partidari d'emprendre reformes, encara que siguin doloroses.

àlex Font Manté
2 min
Mena decideix Posar-se a l'altra banda

BarcelonaA Francesc Xavier Mena li encanta analitzar l'economia i ensenyar-la. Professor d'economia d'Esade durant els últims 25 anys, Mena no es cansa d'explicar les seves anàlisis, sigui als seus alumnes o als telespectadors d'un programa de tarda de TV3. El curs passat, per exemple, anava cada setmana al programa Divendres per comentar l'economia de manera planera. Quan s'explica és difícil no entendre'l.

Ara, però, Mena ha decidit canviar de bàndol. Deixarà de ser professor i opinador per passar a la política, on tindrà l'oportunitat d'aplicar a la realitat les idees que sempre ha defensat.

Les característiques del nou conseller d'Empresa i Ocupació s'assemblen a les d'Andreu Mas-Colell: tots dos són professors respectats, acostumats als mitjans i, molt especialment, partidaris de les reformes. Francesc Xavier Mena creu que si una cosa no funciona s'ha de canviar, i això és el que es pot esperar d'ell durant el seu mandat: canvis.

Atur

Mena és molt crític amb el sistema espanyol d'ajudes als aturats. Ell té clar que el subsidi actual no funciona. "És clar que qui està a l'atur ha de rebre una ajuda, durant un temps, per trobar una altra feina -va declarar fa uns mesos als Matins de TV3-. El problema és que aquí tenim un subsidi que no promou la reincorporació de la gent al lloc de treball".

El nou conseller d'Ocupació i Empresa creu, per exemple, que una manera de reduir la taxa d'atur juvenil (a Catalunya, un 37% dels menors de 25 anys no tenen feina) seria rebaixar el subsidi d'aquests treballadors. Amb mesures com aquesta, Mena creu que les empreses tindrien menys por de contractar joves, mentre que, per a aquests treballadors, tenir un subsidi d'atur baix no suposaria un drama perquè tenen menys obligacions que els adults i, a més, normalment tenen suport familiar.

Pocs dies abans de l'anunci del seu nomenament, Mena encara impartia classes i conferències. En una, el professor va pronosticar que l'economia espanyola està condemnada a l'estancament "si no es fan les reformes necessàries". "Però si les reformes s'executen -va seguir-, l'any 2012 podríem enlairar-nos com un avió de reacció". Ara, Mena té l'oportunitat de participar en aquestes reformes.

stats