VAGA GENERAL
Crònica 25/03/2012

Méndez afirma que la reforma laboral acaba amb l'estat de dret

Els dos grans sindicats, Comissions Obreres i la Unió General de Treballadors, van rebre ahir el suport de nombrosos artistes, escriptors i actors per a la vaga general de dijous vinent.

àlex Font Manté
2 min
Els sindicats creuen que la nova normativa laboral acaba amb el model social de convivència. KOTE RODRIGO / EFE

BARCELONA" Quieren acabar con todo ". Els líders de la UGT i de CCOO, Cándido Méndez i Ignacio Fernández Toxo, respectivament, es van agermanar ahir sota aquest eslògan per cridar a la mobilització per la vaga general d'aquest dijous. Méndez va proclamar que la reforma laboral no és una reforma, sinó "la demolició de l'estat de dret", mentre que Toxo va dir que la vaga servirà per defensar "el model social de convivència".

Méndez va criticar que s'hagi aprofitat de manera "immoral" l'actual crisi per imposar la reforma laboral. En la seva opinió, "la gent s'ha adonat que la reforma laboral no serveix per resoldre la crisi i l'atur", i, per aquest motiu, va demanar a la població que segueixi la vaga general "amb contundència i fermesa".

Els dos líders sindicals van rebre ahir a Madrid el suport de diversos representants del món de la cultura, com els cantants Joan Manuel Serrat i Joaquín Sabina (que van participar a l'acte per videoconferència), l'actriu Pilar Bardem i l'escriptora Almudena Grandes. La vaga "és una resposta civilitzadíssima per una agressió salvatge", va afirmar el també escriptor Juan José Millás durant la seva intervenció. "Espero que la vaga general sigui un gran èxit... tant, que puguem imposar a aquest govern una reforma empresarial, que és el que aquest país necessita", va afegir el cantant Miguel Ríos.

Serveis mínims

D'altra banda, els sindicats i el ministeri de Foment van acordar ahir al matí els serveis mínims per a les infraestructures estatals, entre les quals s'inclouen els aeroports, els trens de llarga distància o el transport marítim. Després de deu hores de negociació, els serveis mínims seran gairebé idèntics als que es van pactar per a l'anterior vaga general, el 2010. Les úniques diferències estaran en els trens de rodalies (que no afecten Catalunya perquè la seva gestió està transferida) i en el transport aeri. La Generalitat establirà previsiblement demà els serveis mínims en aquells transports sobre els quals té la competència.

L'acord entre Foment i sindicats estableix que s'operaran el 10% dels vols peninsulars, el 20% dels vols destinats a l'Espai Econòmic Europeu (és a dir, dels 27 països de la UE més Noruega, Islàndia i Liechtenstein) i el 40% dels vols intercontinentals. També operaran el 50% dels vols que enllacen les Balears i les Canàries amb la Península.

En el cas del transport ferroviari operaran un 20% dels trens de llarga distància i dels AVE que recorrin trajectes de més de 500 quilòmetres.

stats