LA SORTIDA DE LA CRISI
Crònica 20/08/2011

Menys IVA per rebaixar l'estoc d'habitatges nous

L'enèsima mesura del govern espanyol per fer front a la crisi ataca una de les seves xacres econòmiques: el gran estoc d'immobles nous que no es venen. Comprar-ne un tindrà, ara, un IVA del 4%.

Oriol March
2 min
Menys IVA per rebaixar l'estoc d'habitatges nous

Barcelona.Europa i els mercats ofeguen, de manera que cal reactivar, com sigui, l'economia espanyola. Una reactivació que depèn, en gran mesura, de la revitalització del mercat immobiliari, un dels principals causants de la crisi. En aquest context, el govern espanyol va anunciar ahir la rebaixa del 8% al 4% de l'IVA per a l'adquisició d'habitatges nous. Aquesta mesura, "excepcional i temporal", segons van explicar el ministre de Foment, José Blanco, i la vicepresidenta econòmica espanyola, Elena Salgado, s'aplicarà fins al 31 de desembre amb al voluntat de donar sortida a l'estoc de cases construïdes en plena bombolla i que encara no han trobat comprador.

En termes pràctics, la rebaixa del tipus impositiu sobre habitatges nous farà que, en la compra d'un pis de 200.000 euros, el futur propietari se n'estalviï 8.000. En el cas d'un habitatge de 350.000 euros, la quantitat que es deixa de pagar és de 14.000 euros. Salgado, a més de destacar amb insistència que la mesura tindria un impacte net positiu en la recaptació de l'IVA per venda d'habitatges, també va deixar clar que la reactivació que es busca "permetrà l'alliberament del crèdit" en la mesura que les entitats financeres es podran desprendre amb més facilitat de l'estoc de llars de què ara disposen. Les caixes, per exemple, tenen 100.000 milions d'euros d'actius immobiliaris potencialment problemàtics, segons el Banc d'Espanya.

Hemorràgia del sector

Durant anys símbol de l'Espanya que somiava a superar França i Itàlia, el sector de la construcció ha vist com el seu pes en el PIB queia fins al 9,3%, nivells semblants als del 2003, i ha capitalitzat el 57% dels llocs de treball destruïts des de l'inici de la crisi. Segons dades de l'Eurostat, la producció del sector es va contraure el juny passat un 43,7%, mentre que a la zona euro el retrocés va ser de l'11,3%. En el primer semestre de l'any, la venda d'immobles d'obra nova va caure un 10%, segons l'Institut Nacional d'Estadística. Així doncs, no és estrany que el govern espanyol, poc abans del 20-N, centri en aquest sector la seva enèsima mesura per combatre la crisi.

Segons les últimes dades facilitades pel ministeri de Foment, l'any 2010 es va tancar amb 687.523 habitatges nous sense vendre, dels quals 103.302 es troben a Catalunya, on el preu del metre quadrat és de 2.699 euros. El 9% d'aquests immobles, és a dir, un total de 9.297, són a Tortosa. El País Valencià, amb 133.023 habitatges nous sense vendre, és qui té el percentatge més alt (4,15%) de llars noves sense comprador. L'estoc, doncs, té especial pes al litoral mediterrani.

Com era d'esperar, el gremi de promotors i constructors va rebre amb un ampli somriure l'anunci de la mesura. "Pot suposar un impuls en la venda d'habitatges que accelerarà la reducció de l'estoc d'aquí a finals d'any", va indicar Pedro Pérez, president del G-14, el grup que reuneix les principals immobiliàries espanyoles. Pérez també va reclamar que compradors i promotors tinguessin més accés al finançament a través de l'ICO.

Dues mesures més ja anticipades

Blanco i Salgado van explicar ahir les altres dues mesures, ja anticipades, que acompanyaran la rebaixa de l'IVA en un reial decret que es tramitarà dimarts al Congrés. Es tracta de l'avançament del pagament de l'impost de societats, que afectarà 3.900 empreses fins al 2013, i de l'estalviament de 2.400 euros anuals en despesa farmacèutica. Tres nous intents del govern espanyol per desempallegar-se de la pressió de la crisi, dels mercats i dels seus vigilants europeus.

stats