EL DEUTE DE LES ADMINISTRACIONS
Crònica 26/02/2012

Menys diners per als ajuntaments deutors

El govern espanyol es posa seriós amb els ajuntaments perquè paguin a temps els seus deutes, de mesos i fins i tot d'anys, amb els proveïdors. L'executiu retindrà la recaptació d'impostos a qui no pagui.

Joan Faus
2 min
UN AVÍS ALS ALCALDES 
 El govern espanyol podrà retenir els impostos dels municipis, com el de Montgat, si no paguen els seus deutes amb els proveïdors.

MADRIDNo pagar els deutes pendents amb proveïdors pot complicar molt la vida als ajuntaments. Els municipis deutors veuran reduïda la seva recaptació d'impostos, només els estatals, cosa que empitjorarà encara més el precari estat dels seus comptes. Aquesta és la principal novetat del decret llei per millorar el finançament d'ajuntaments i diputacions, que avui entra en vigor, l'endemà de la seva publicació al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

Com ja va passar amb la reforma financera i amb la laboral, les rodes de premsa dels divendres del consell de ministres exclouen aspectes significatius de les noves normatives, que es coneixen l'endemà amb la publicació del decret al BOE. En el cas de l'última norma, que estableix els requeriments previs perquè els ajuntaments optin a una ajuda financera -encara per determinar- del govern central, la novetat és força contundent: l'Estat retindrà part dels tributs cedits als municipis si no concerten les operacions d'endeutament previstes a "llarg termini" per pagar als seus proveïdors o en cas que incompleixin el període que hagin acordat.

És a dir, qui directament no pagui o ho faci amb retard serà castigat: l'ajuntament estarà obligat a cedir a l'Estat la seva participació en els impostos estatals "en la quantitat necessària per fer front a l'amortització de les obligacions de pagament". Dit d'una altra manera, l'executiu espanyol "efectuarà les retencions que siguin procedents amb càrrec a les ordres de pagament que s'emetin per satisfer la seva participació en els tributs de l'Estat". La norma estarà vigent només el 2012 però el decret estableix que la retenció es pot estendre "si fos necessari" als anys següents.

Quin pot ser l'abast d'aquesta retenció? Segons la legislació vigent, les capitals provincials o autonòmiques, o de més de 75.000 habitants, tenen cedida una part de l'IRPF, l'IVA i dels impostos especials sobre alcohols, hidrocarburs i tabac (entre l'1% i el 3%) . A més, els denominats municipis turístics es financen amb una participació en els tributs de l'Estat de caràcter mixt.

Uns impostos milionaris

El 2011, els ajuntaments van rebre de l'Estat 1.200 milions d'euros per la seva participació en els impostos, mentre que pel 2012 s'estima en 2.300 milions. Els efectes podrien ser devastadors per als 8.116 municipis -947 catalans-, que en conjunt tenen un deute de 36.701 milions. El de les comunitats autònomes és de 135.151 milions. A més, totes les administracions deuen uns 40.000 milions als proveïdors, que de mitjana cobren en 162 dies, quan el màxim legal està establert en 40 dies.

És un retard que ha enfonsat molts empresaris i que ara es pretén eradicar. L'objectiu és que els proveïdors comencin a cobrar al maig. Però no tots ho faran al mateix temps. El decret fixa tres criteris de prioritat per cobrar: acceptar una rebaixa del valor inicial de la factura (prèvia al 2012), l'antiguitat del deute i haver presentat, abans d'aquest any, una reclamació judicial. Els ajuntaments tenen fins al 31 de març per presentar al ministeri d'Hisenda un pla de viabilitat que garanteixi el pagament dels deutes en un termini "suficient". Si Hisenda aprova el pla, autoritzarà l'operació d'endeutament, que tindrà l'aval de l'Estat, perquè el municipi pugui accedir a la línia de finançament del govern per pagar els deutes.

stats