CRISI CONTROL DE LA DESPESA
Crònica 15/12/2011

Mercabarna ven optimisme per encarar les festes

Els majoristes de Mercabarna abaixen el preu dels productes típics del Nadal perquè tothom pugui parar una bona taula. Recomanen consumir menjar autòcton per afavorir l'economia més propera.

Josep Ferrer
2 min
TOT PREPARAT PER AL CONSUM  Una parada de Mercabarna,  ahir a la matinada, manté estable el preu de les cloïsses  i rebaixa el d'altres productes nadalencs.

BARCELONA.Els majoristes de Mercabarna estan tips de "tantes males notícies" per culpa de la crisi. Per aquest motiu, de cara a les festes nadalenques han decidit abaratir el preu dels productes típics dels menús d'aquestes dies com ara el peix, el marisc, la fruita o la verdura, de manera que siguin assequibles per a totes les butxaques i puguin ser presents a les taules de tots.

"Arriba una època, el Nadal, que és de reunions familiars, i tots hem de tenir l'oportunitat d'oferir als nostres convidats productes típics de l'època", va indicar el president del Gremi de Majoristes del Peix i Marisc de Mercabarna, Leandre Serra. Per Serra i els seus companys de Mercabarna, el lema d'aquests dies ha de ser "sabors per a l'optimisme i que no ens amarguin les festes", una tasca en què els mercats tradicionals tindran un paper determinant, ja que rebaixant els preus "seran els que ens donaran l'alegria que ens prenen els mercats bancaris", va reblar.

Cadena alimentària

Els majoristes van destacar "l'esforç" que fan totes les persones que participen en la cadena alimentària, des del pescador o el pagès "fins als majoristes, els venedors detallistes i els restauradors", el mateix sacrifici "que fan la resta de sectors i ciutadans per fer front a aquests temps difícils", va indicar Serra. Respecte als preus, es preveu que el lluç, el llagostí, la llagosta vermella o el llamàntol baixin entre un 5% i un 15% en relació a l'any passat; l'escamarlà, el llamàntol de la Gran Bretanya o la cloïssa fina mantenen el seu preu estable, mentre que les ostres gallegues pugen entre un 4% i un 5%.

Es calcula que aquests dies es vendran més de 6.600 tones de peix fresc i marisc i que se superaran les 1.300 tones de congelats. La baixada de preus "serà també generalitzada" en les fruites i verdures típiques del Nadal, va indicar el president del Gremi de Majoristes de Fruites i Hortalisses, Casimir Llorens. Així, la pinya, el litxi o el raïm blanc costaran menys que l'any passat, igual que productes de luxe com la cirera d'importació procedent de l'Argentina o Xile. També seran més barates les bananes d'importació en detriment dels plàtans de les Canàries. Els productes més demanats seran les mandarines clementines, les pinyes, els plàtans i els kiwis, sense oblidar el meló del Brasil, que rivalitza amb la pinya com a fruita reina de les festes.

stats